Na hlavný obsah

USA uvažujú o zrušení sankcií proti Bielorusku, súvisí to s vývozom obilia z Ukrajiny

Píše o tom denník The Wall Street Journal.

USA uvažujú o zrušení sankcií proti Bielorusku, súvisí to s vývozom obilia z Ukrajiny
Ilustračná snímka.

Spojené štáty zvažujú, že dočasne zrušia niektoré sankcie proti Bielorusku, ak by umožnilo cez svoje územie vyvážať ukrajinské obilie. Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

Prevádzku prístavov na juhu Ukrajiny blokujú ruské invázne jednotky a námorníctvo, krajina tak nemá ako vo veľkom vyvážať poľnohospodárske produkty.

OSN opakovane vyzýva, aby ukrajinské čiernomorské prístavy obnovili činnosť, čo by umožnilo export obilia a znížilo riziko hroziaceho nedostatku potravín v chudobnejších krajinách.

Rusko to odmieta a tvrdí, že za nedostatok obilia na svetových trhoch môžu západné sankcie, nie vojna na Ukrajine.

Americký minister zahraničia Antony Blinken pri štvrtkovom (19. 5.) zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že Moskva používa potraviny ako zbraň. Na Ukrajine je podľa neho 20 miliónov ton obilia, ktoré z dôvodu vojny nie je z krajiny ako vyviezť.

Sankcie proti Bielorusku

Americkí predstavitelia podľa zistení denníka v spolupráci s OSN skúmajú možnosť vývozu ukrajinského obilia cez Bielorusko do litovského prístavu Klajpeda.

Ako stimul pre bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka zvažujú šesťmesačnú výnimku zo sankcií na uhličitan draselný známy aj ako potaš, ktorý slúži ako hnojivo či látka na výrobu pracích práškov.

Bieloruský režim je terčom sankcií USA a Európskej únie od predvlaňajška, keď spustili prvé opatrenia v reakcii na zmanipulované voľby a násilné potláčanie opozičných protestov.

Ďalšie kolo sankcií nasledovalo v súvislosti s migračnou krízou na hranici krajín EÚ a Bieloruska a tiež pre podiel Bieloruska na ruskej invázii na Ukrajinu.

Presmerovanie exportu ukrajinského obilia na železnicu môže nahradiť iba zhruba 10 percent predvojnového vývozu, upozorňujú podľa WSJ experti. OSN si však od plánu sľubuje, že umožnenie vývozu bieloruského potaše povedie k zvýšeniu poľnohospodárskej produkcie inde vo svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet