Na hlavný obsah

V Nemecku sa registrovalo vyše 700 000 utečencov z Ukrajiny

Väčšinou išlo o ženy a deti.

V Nemecku sa registrovalo vyše 700 000 utečencov z Ukrajiny
Na snímke utečenky prichádzajú s deťmi do krízového centra pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Foto: TASR

Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu na konci februára sa v Nemecku registrovalo vyše 700 000 ľudí utekajúcich pred vojnou. Uviedol to portál Welt am Sonntag.

V drvivej väčšine prípadov išlo o ženy či deti. Podľa posledných údajov OSN pred vojnou z Ukrajiny utieklo už šesť miliónov ľudí, časť z nich sa ale začína do krajiny vracať.

Počet sa však môže líšiť

Podľa nemeckého centrálneho registra cudzincov od 24. februára do 11. mája sa v krajine registrovalo vyše 727 000 ľudí z Ukrajiny. Sedem percent z nich malo iné ako ukrajinské občianstvo. Zhruba 40 percent utečencov boli deti a 80 percent dospelých utečencov tvorili ženy.

Podľa agentúry Reuters však počet utečencov z Ukrajinyv Nemecku môže byť odlišný. Časť z nich sa mohla vydať do inej únijnej krajiny alebo sa vrátiť na Ukrajinu.

Podľa štvormesačného údaja úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) z Ukrajiny od začiatku vojny odišlo šesť miliónov ľudí. Viac ako polovica z nich prekročila hranicu smerom do Poľska. Súčasne poľské úrady tvrdia, že vyše milión ľudí sa vrátili na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet