Na hlavný obsah

V Nemecku vo vlaku pobodal útočník päť cestujúcich

Polícia preveruje, či išlo o teroristický útok.

V Nemecku vo vlaku pobodal útočník päť cestujúcich
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Päť ľudí v piatok (13. 5.) ráno vo vlaku na západe Nemecka pobodal 31-ročný muž pôvodom z Iraku, kým ho premohli policajt a ďalší cestujúci. Nikto zo zranených nie je podľa agentúry DPA v ohrození života. Úrady teraz preverujú možnú islamistickú motiváciu útočníka.

Útok sa odohral v regionálnom vlaku blízko Aachenu v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa v nedeľu (15. 5.) uskutočnia krajinské voľby.

Okolo 7.40 h po tom, ako vlak opustil stanicu v meste Herzogenrath pri hraniciach s Holandskom, muž vytiahol nôž a zaútočil na ďalších pasažierov.

Našťastie ho čoskoro premohol a zatkol policajt, ktorý išiel vlakom do služby, uviedla polícia v Kolíne nad Rýnom. Pomohla mu pri tom dvojica cestujúcich.

Päticu zranených ošetrili zdravotníci, ktorých na miesto aj s policajtmi vyrazilo zhruba 200. Niekoľko osôb utrpelo podľa rozhlasovej a televíznej stanice WDR rezné rany na tvári a na ruke, jeden aj ranu bodnú.

Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul útok odsúdil ako „krutý čin“. Ocenil obrovskú odvahu trojice, ktorá útočníka zastavila.

Reul tiež uviedol, že v roku 2017 úrady poňali podozrenie, že by mohol byť útočník islamistom. Žil vtedy v utečeneckom zariadení, výrazne sa zmenil a okrem iného si nechal narásť bradu.

V hre je popri islamistickom motíve aj možnosť, že muž, ktorý tiež utrpel poranenie, útočil v amoku. Z toho zatiaľ vychádza aj krajinský minister vnútra Reul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet