Na hlavný obsah

V Poľsku schválili zákon, ktorý má zrušiť spornú disciplinárnu komoru

Analytici hovoria, že Poľsku ide o financie.

V Poľsku schválili zákon, ktorý má zrušiť spornú disciplinárnu komoru
Ilustračné foto - súdne kladivko na jednej z hviezd na vlajke EÚ. Foto: TASR

V Poľsku opäť riešia pálčivú otázku dodržiavania zásad právneho štátu. Tamojší Sejm – teda dolná komora parlamentu, totiž schválila návrh zákona, ktorý má zrušiť spornú disciplinárnu komoru najvyššieho súdu.

Tá bola jedným z hlavných sporov medzi Varšavou a Bruselom. Poľsko sa týmto krokom môže dostať k peniazom z fondu obnovy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Nástroj vládnucej špičky

Kritici hodnotili disciplinárnu komoru najvyššieho poľského súdu ako nástroj vládnucej politickej špičky, ktorá sa cez ňu mohla zbavovať nepohodlných sudcov.

Zastavenie jej činnosti nariadil Súdny dvor Európskej únie, no poľskí politici ho ignorovali – až doteraz.  Za zrušenie disciplinárnej komisie hlasovala viac ako polovica poslancov dolnej komory – premiér Mateusz Morawiecki medzi nimi chýbal.

„Premiér síce hlasoval o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, no nedopatrením nakoniec nehlasoval o konečnom návrhu zákona. Plne ho však podporuje,“ vysvetlil hovorca vlády Piotr Mueller.

Pokuta rástla každým dňom

Varšave každým dňom narastala pokuta, ktorá sa vyšplhala až na 160 miliónov eur. Okrem iného, zrušenie komory bolo podmienkou uvoľnenia financií Európskej komisie z plánu obnovy.

Podľa analytičky Barbary Zmuškovej z Euractivu môže ísť Poľsku práve o financie a nie je vylúčené, že s Bruselom začne hrať aj špinavú hru.

„Právny štát sa dá ovplyvňovať rôzne kreatívne. Je možné že ked dostanú prvé peniaze z plánu obnovy pošlú celý tento zákon na preskúmanie ústavnému súdu, kde majú vela spriatelených sudcov. Ten ústavný súd môže povedať, že to nie je kompatibilné s poľskou ústavou, takže sa to môže zrušiť,“ hovorí.

V hre je podľa nej aj vytvorenie podobnej komory, len s iným názvom – čo podľa expertov pravdepodobne neodstráni príčinu problémov v poľskej justícii. Novonavrhovaný zákon musí navyše schváliť poľský senát a podpísať ho prezident Andrzej Duda.

Otázne podľa Barbary Zmuškovej je aj to, ako sa ku kauze postaví verejnosť, ktorú spor medzi vládou a Bruselom nemusí baviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál