Na hlavný obsah

V Spojenom kráľovstve sa konajú komunálne voľby. Pozornosť púta najmä Severné Írsko

Šancu má strana, ktorej cieľom je jednotné Írsko.

V Spojenom kráľovstve sa konajú komunálne voľby. Pozornosť púta najmä Severné Írsko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve sú vo štvrtok (5. 5.) komunálne voľby. Podstatne viac pozornosti ako regionálne hlasovanie vo Walese, či v Anglicku však púta Severné Írsko, kde si voliči vyberajú zástupcov do regionálneho parlamentu. Podľa pozorovateľov môže ísť dokonca o prelomový moment.

Nacionalistická strana Sinn Fein, ktorá má v programe zjednotenie írskeho ostrova, sa totiž môže stať najsilnejším politickým zoskupením v tamojšej snemovni.

Téme sa v Rádiožurnále pre Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Vysvedčenie pre konzervatívnu stranu

Podľa pozorovateľov sú tieto voľby istým vysvedčením pre konzervatívnu stranu. Okrem rastu cien vláda Borisa Johnsona totiž iba nedávno zvýšila dane.

Nepopulárne kroky dávajú šancu opozičným liberálnym demokratom a labouristom. Ak sa im podarí vytlačiť konzervatívcov z ich tradičných bášt – bude to podľa politológov dobrý štart do kampane do celoštátnych parlamentných volieb.

Predseda strany labouristov Keir Starmer hovorí, že v Yorkshire zabojujú o každý jeden hlas. Nebude to ľahké, pretože v tomto regióne labouristi vždy súperili s konzervatívcami.

Severný Yorkshire patrí im a južný labouristom. Keir Starmer verí, že sa to teraz podarí zmeniť a jeho strana vyhrá v oboch častiach.

Hrozí rozpad britskej únie?

Iná situácia je v Severnom Írsku, kde ľudia volia do národného parlamentu. Väčšinu by tam po prvý raz v histórii mohla získať írska nacionalistická strana, Sinn Féin.

Jej predstavitelia sa netaja, že cieľom je jednotné Írsko. Podpredsedníčka strany Sinn Féin Michelle O’Neillová tvrdí, že sa nechce sústrediť na konkrétny dátum referenda, ale skôr na celkové plánovanie.

Jej stranu čaká veľa práce. Ľudia vidia, že brexit nefunguje, írsky protokol nefunguje. Rovnako ani zdravotníctvo.

Pozorovatelia tvrdia, že ak sa do parlamentu Severného Írska dostanú nacionalisti, ku Škótsku sa pridá ďalšia krajina Spojeného kráľovstva, ktorá môže požadovať referendum o vystúpení.

Boris Johnson bude musieť vynaložiť veľa úsilia, aby sa počas jeho vlády britská únia nerozpadla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál