Na hlavný obsah

Zelenskyj je tri roky prezidentom. Komentátor: Ukázal nečakanú rozhodnosť

Jeho popularita prudko stúpla.

Zelenskyj je tri roky prezidentom. Komentátor: Ukázal nečakanú rozhodnosť
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Volodomyr Zelenskyj – kedysi hviezda sitkomu Sluha národa – slúži ukrajinskému národu ako prezident presne tri roky. Podľa analytikov sa mu podarilo zjednotiť Ukrajincov a dodnes má stále vysokú popularitu, ku ktorej prispela aj vojna na Ukrajine.

Už pred rokom bol podľa štatistík po Leonidovi Kučmovi druhým najlepším ukrajinským prezidentom. Jeho ďalší úspech bude závisieť od splnených sľubov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Hospodárová.

Chaplin už nie, Churchill áno

„Potrebujeme nového Chaplina, ktorý znova dokáže, že film prestal byť nemý,“ vyhlásil prezident Zelenskyj tento týždeň počas príhovoru na filmovom festivale v Cannes. On sám bol ešte pred tromi rokmi pre niektorých len komediantom.

Teraz, keď je Ukrajina pod tlakom ruskej agresie takmer tri mesiace, sa podľa komentátorov stal viac Winstonom Churchillom ako Chaplinom.

„Sláva Ukrajine“ – pozdrav, ktorý pred rokmi Sovieti zakázali, sa dnes vníma aj ako škrabanec Rusku. Začína alebo končí sa ním asi každý prejav prezidenta Zelenského. Zjavne prispieva k tomu, že Ukrajinci stoja za prezidentom naďalej.

Keď v roku 2019 vyhral voľby, mal podporu až troch štvrtín hlasov ukrajinských voličov. V decembri 2021 jeho popularita klesla na 25 %, pripomína komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

„Hneď po začiatku konfliktu opäť vyskočila až k niekam k 90 %, pritom dokonca a aj na východe a juhu Ukrajiny,“ skonštatoval.

Svojej úlohy sa zhostil so cťou

V aktuálnom rebríčku najvplyvnejších ľudí v časopise TIME mu patrí prvá priečka. Zelený sveter mu pristane viac ako sako a mnohých si získal, keď na začiatku vojny do Washingtonu odkázal, že nepotrebuje odvoz z Kyjeva, ale viac zbraní.

„Ukázal totálne nečakanú rozhodnosť. A keď ho história postavila do tej úlohy vojnového prezidenta, tak sa jej zhostil so cťou,“ zhodnotil Dvořák.

Ukrajinské médiá priznávajú, že ho za týchto okolností, v stave vojny – Davida proti Goliášovi – kritizujú málo. Kedysi mu vyčítali, že bol príliš proruský a blízky ukrajinskému oligarchovi Ihorovi Kolomojskému. Obávali sa tiež, že pravidlami, ktoré nastavil, nebude uplatňovať rovnaký meter na všetkých oligarchov.

„Na druhej strane, je určite pravda, že tie každonočné videopríhovory môžu viesť k tomu, že sa opozerá ako sám prezident, tak aj jeho štýl,“ priznal komentátor.

Sľuboval mier na Donbase, dobrú vládu a koniec korupcie či lepší život obyčajných Ukrajincov. Úlohy, ktoré budú výzvou aspoň do konca volebného obdobia, teda na najbližšie dva roky. Aj keby sa vojna skončila, nečaká ho zjavne o nič ľahšie obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál