Na hlavný obsah

Žirinovského strana má nového predsedu

Je ním Leonid Sluckij.

Žirinovského strana má nového predsedu
Na snímke Leonid Sluckij. Foto: ČTK/AP

Mimoriadny snem krajne pravicovej a nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) v piatok (27. 5.) zvolil nástupcu zosnulého predsedu Vladimira Žirinovského. Jediného kandidáta, predsedu poslaneckého klubu LDPR Leonida Sluckého, do čela strany zvolili jednohlasne, uviedla agentúra Interfax.

„Bolo vydaných 86 hlasovacích lístkov a všetky boli za (Sluckého),“ uviedol Jaroslav Nilov zo sčítacej komisie. Sluckij bol jediným kandidátom na hlasovacích lístkoch, navrhlo ho 84 z 85 regionálnych organizácií strany, pripomenula agentúra.

Nový predseda očakáva zmeny v stratégii strany, aby sa viac priblížila ľuďom, riešenie úloh a posilnenie sociálnej politiky. „Voľby budú na jeseň. Myslím, že dosiahneme dôstojný výsledok,“ povedal.

Zakladateľ strany Žirinovskij zomrel 6. apríla v 74 rokoch.

Je dlhoročným poslancom

Štyridsaťpäťročný Sluckij, vzdelaním ekonóm, je predsedom zahraničného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Bol tiež členom ruskej delegácie pri rokovaniach s Ukrajinou, ale tieto rozhovory sú od marca mŕtve, poznamenala agentúra AFP.

Sluckij je poslancom ruského parlamentu od roku 1999. V roku 2018 ho tri ruské novinárky obvinili zo sexuálneho obťažovania; takéto obvinenia bývajú v Rusku vzácnosťou. Etický výbor dumy obvinenia zhodil zo stola a Sluckij ich poprel.

Žirinovskij založil LDPR v roku 1992. Strana, ktorú radia ku krajnej pravici, býva obviňovaná z toho, že opozíciu iba hrá, ale nakoniec sa vždy postaví za kľúčové rozhodnutie Vladimira Putina, poznamenala AFP. Dodala, že protizápadné myšlienky Žirinovského, ktoré sa v 90. rokoch zdali byť extrémistické, sa medzitým presadili v ruskom verejnom živote, a to aj v Kremli. Žirinovskij už vlani tvrdil, že Rusko vpadne na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet