Na hlavný obsah

Cena benzínu láme rekordy, vláda podľa Matoviča pripravuje nové opatrenia

Výsledky by mali byť známe do dvoch týždňov.

Cena benzínu a nafty láme dlhoročné rekordy a blíži k dvom eurám za liter. Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) vláda pripravuje opatrenia, aby zmiernila zdražovanie. Ako bude zásah vlády vyzerať, by podľa Matoviča malo byť jasné do dvoch týždňov.

Počas pandémie boli ľudia väčšinou doma, jazdili minimálne. Dopyt po palivách bol nízky. Podľa analytika niektoré rafinérie skrachovali. Tie, ktoré ostali nestíhajú vyrábať toľko palív, koľko trh potrebuje. To ženie ich cenu nahor. Ceny budú vysoké dovtedy, kým bude palív nedostatok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je zrejmé, že aj tá dovolenková sezóna, ktorá teraz príde, má potenciál opäť zvyšovať dopyt po pohonných hmotách, ľudia sa budú presúvať, či už po Slovensku alebo do zahraničia, čiže aj to sa môže podpísať pod rast cien,“ povedal analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida.

Analytik vysvetľuje, že ak sa napríklad cena palív v Európe zdvihne, dodajú potrebné palivo prioritne tam, aj keď pôvodne bolo pripravené napríklad pre Spojené štáty.

Štát môže zbrzdiť rast cien

„Čím vyššia cena benzínu a nafty bude, tým viac palív príde, pretože im sa to oplatí,“ dodal ekonomický analytik a spolupracovník Trendu Tomáš Mikulík.

Čiastočne môže rast cien zbrzdiť štát. „Vlády majú možnosť znížiť spotrebnú daň alebo ju nejakým spôsobom kompenzovať. Je to niečo podobné ako vlastne robia iné krajiny, že znížia sadzbu o nejakých desať či dvadsať centov, aspoň na niekoľko mesiacov, aby ľuďom uľavili,“ uviedol Mikulík.

Na zásah vlády do cien palív čakajú všetky sektory hospodárstva. Náklady na prepravu sa totiž premietajú sa do konečných cien všetkých tovarov a služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika