Na hlavný obsah

Chovatelia hydiny na juhu Slovenska sú na pozore, potvrdili tam prípady vtáčej chrípky

V takomto teplom období je to skôr rarita.

Na juhu Slovenska v okrese Šaľa potvrdili vtáčiu chrípku. Nakazila sa ňou hydina v domácom chove na dvore. V takomto teplom období je skôr raritou. Spozornieť by preto mali najmä drobní chovatelia.

Chovateľ vo Vlčanoch nahlásil úhyn prvých sliepok začiatkom minulého týždňa. Hydinu kŕmil podľa veterinárov okrem zrna aj pokosenou trávou z dvora. Nákaza sa tak do kurína mohla dostať ľahko.

„Trus voľne žijúceho vtáctva, ktoré predpokladám preletelo práve nad jeho pozemkom, sa jednoducho dostal na trávu a chovateľ kosil a posúval ju hydine,“ uviedla riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinárskej správy Šaľa Svetlana Laczkóová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vtáčia chrípka sa na dvore rozšírila rýchlo – z 35 sliepok zostalo 10. Veterinári museli celý chov zlikvidovať a výbeh s kurínom vydezinfikovali. Nákaza sa tak za múry dvora zatiaľ nedostala.

Chovatelia, najmä tí, ktorí majú zopár kusov hydiny na dvore doma, by mali byť v týchto dňoch opatrnejší. Týka sa to nielen okolia Vlčian, ale aj okresov Nové Zámky a Komárno.

Vtáčia chrípka je, podobne ako tá ľudská, typická najmä v zimných mesiacoch. Posledný prípad zaznamenali u nás vo februári. Atypická letná vlna nákazy však teraz prechádza aj okolitými štátmi. Napríklad v Česku museli zlikvidovať už aj komerčné chovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny