Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí v uliciach Gruzínska žiadali členstvo v Európskej únii

EK hovorí o potrebe reforiem v krajine.

Desaťtisíce ľudí v uliciach Gruzínska žiadali členstvo v Európskej únii
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce Gruzíncov vyšli v pondelok (20. 6.) do ulíc, aby vyjadrili podporu členstvu svojej krajiny v Európskej únii. Demonštrácia sa odohrala len niekoľko dní po tom, ako Európska komisia (EK) odporučila odložiť kandidatúru Tbilisi.

Odhadom 60 000 demonštrantov, ktorí mávali vlajkami Gruzínska a Európskej únie, sa v pondelok (20. 6.) večer zhromaždilo pred gruzínskym parlamentom. Akcia mala názov „Pochod za Európu“.

Európa je ich historickou voľbou

Demonštráciu iniciovali tamojšie popredné prodemokratické skupiny a podporili ju všetky opozičné strany, aby „preukázali oddanosť gruzínskeho ľudu jeho európskej voľbe“ a západným hodnotám.

„Európa je historickou voľbou a túžbou Gruzíncov, pre ktorú sa obetovali všetky generácie,“ uviedli organizátori zhromaždenia na sociálnej sieti facebook.

„Sloboda, mier, ekonomická udržateľnosť, ochrana ľudských práv a spravodlivosť sú hodnoty, ktoré nás všetkých spájajú a ktoré by garantovala integrácia do Európskej únie,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová pochod podporila a vyzvala občanov, aby sa na ňom zúčastnili. „V tento historický deň sa musíme zmobilizovať pre našu krajinu. Naším odkazom je, že chceme európske Gruzínsko,“ vyhlásila v televíznom prejave pred začiatkom pochodu.

EK hovorí o potrebe reforiem

Členovia EK v piatok (17. 6.) pod vedením svojej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku.

Gruzínsko musí podľa šéfky eurokomisie jasne potvrdiť svoje európske smerovanie a odhodlanie na reformy, preto EK navrhuje tejto krajine poskytnúť európsku perspektívu a až v neskoršom posúdení sa vrátiť k rozhodnutiu, či si zaslúži aj kandidátsky štatút.

„Dvere sú otvorené,“ uviedla v súvislosti s Gruzínskom von der Leyenová. „Čím skôr uvidíme výsledky, tým skôr sa veci pohnú,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet