Na hlavný obsah

Gröhling chce vyššie platy učiteľov, Matovič prišiel s návrhom. Rokovanie vlády bolo chvíľu prerušené

Vyššie platy pre pedagógov žiada aj opozícia.

Gröhling chce vyššie platy učiteľov, Matovič prišiel s návrhom. Rokovanie vlády bolo chvíľu prerušené
Na snímke členovia vlády SR na jej schôdzi. Foto: TASR

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) podporuje stredajší (15. 6.) protest učiteľov. Zvýšenie ich platov má podľa neho v rukách jedine minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Ten opäť priniesol na vládu návrh, ktorým vyššie učiteľské platy podmieňuje vyššími daňami v niektorých oblastiach. Dianie sleduje redaktorka Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko Anna Lačoková.

Vzájomné odkazy

Protest zamestnancov školstva má plnú podporu Gröhlinga. Súhlasí aj s ich požiadavkami. „Oni bojujú za to, za čo som dva roky bojoval aj ja u ministra financií. Bohužiaľ, on je ten jediný, ktorý môže rozhodnúť a upokojiť celú situáciu,“ konštatoval.

Zároveň oznámil, že v utorok (14. 6.) rokoval s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO). Na druhej strane Matovič prišiel opäť na vládu s návrhom na zvýšenie platov učiteľov. Ako podotkol – dúfa, „že sa stane zázrak“.

„Aby sa z ministra, ktorý sa správa ako ochranca výrobcov alkoholu a prevádzkovateľov hazardu a ochranca bohatých firiem konečne stal minister školstva,“ skonštatoval.

Za zvýšenie platov učiteľov je aj opozícia. Podľa lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho na to ministerstvo financií prostriedky má. „Keď (Matovič) vedel nájsť 400 miliónov eur, musel vedieť nájsť aj 180 miliónov eur na platy pedagógov. Jednoducho si musí určiť priority, čov skutočnosti táto krajina má alebo nemá podporovať,“ povedal.

Dodal, že Hlas predloží návrh zákona na zvýšenie platov pedagógom o 10 %. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku začne protestné zhromaždenie o pol druhej na bratislavskom Námestí SNP. Učitelia žiadajú dôstojné ohodnotenie a navýšenie platov v školstve.

Rokovanie bolo istý čas prerušené

Rokovanie vlády prerušili pre bod týkajúci sa zvýšenia platov v štátnej a verejnej službe – od 1. júla o 3 %. Diskutovala o ňom koaličná rada.

Vládny kabinet nateraz odsúhlasil návrh na vydanie súhlasu so začatím obstarávania výstavby novej haly pre Vojenské historické múzeum v Piešťanoch. Predpokladané náklady sú viac ako štyri milióny eur. Ministri sa budú zaoberať aj viacerými investičnými pomocami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál