Na hlavný obsah

Hybridný model práce sa osvedčil, mnohé firmy ho chcú ponechať

Odborníci však upozorňujú aj na negatíva.

Pandémia ochorenia COVID-19 zmenila pracovné návyky. Až 60 % zamestnávateľov tvrdí, že kombinácia práce z domu a z kancelárie sa osvedčila a plánujú ju zachovať. Má to však aj svoje negatíva.

Práca z domu bola pred covidom vzácnosťou. Pandémia z nej pri duševných povolaniach urobila nevyhnutnosť. Novým podmienkam sa ľudia museli prispôsobiť bezprecedentne rýchlo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zatiaľ čo pred pandémiou len približne pätina duševne pracujúcich povedala, že mohli využívať aj hybridný spôsob práce, tak počas pandémie tento podiel výrazne narástol. Narástol na takmer 70 %.

Zamestnanci si pochvaľovali najmä to, že nemuseli cestovať do práce, boli domova a prispôsobili si pracovný čas vlastným potrebám.

Zamestnávatelia hybridný model oceňovali pre vyššiu spokojnosť zamestnancov, zvýšenie ich pracovnej efektivity a zníženie nákladov na prevádzku pracovného priestoru. Všetko má ale aj svoje mínusy.

„Pracovali od siedmej rána do deviatej večer a, jednoducho, neexistovali hranice medzi prácou a rodinným životom. To opäť prispievalo k zhoršeniu duševného zdravia,“ upozornil Miroslav Šarišský, člen Prezídia Republikovej únie zamestnávateľov.

„Viac ako polovica opýtaných pracovníkov prvého kontaktu sa necíti byť docenenou súčasťou firmy, a to práve súvisí s tým, že manažéri a vedúci manažéri, ktorí ako keby nepreferovali komunikáciu na týchto pracovníkov. Nezačleňovali ich do firemnej kultúry,“ dodala Andrea Rybárová, produktová marketingová manažérka z Microsoftu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko