Na hlavný obsah

Krátko pred samitom G7 zhorelo v Mníchove osem policajných vozidiel

Vyšetrujú to ako podpaľačstvo.

Krátko pred samitom G7 zhorelo v Mníchove osem policajných vozidiel
Ilustračné foto nemeckej polície. Foto: TASR/AP

Niekoľko dní pred začiatkom samitu skupiny G7, ktorý sa koná od nedele (26. 6.) na juhu Nemecka v alpskom zámku Elmau, zhorelo v Mníchove osem policajných automobilov. Vozidlá stáli pred hotelom, kde sú ubytovaní policajti, ktorí majú dohliadať na bezpečnosť vrcholnej schôdzky.

Informovala o tom v stredu (22. 6.) agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu mníchovskej polície. Podľa tohto zdroja pracujú vyšetrovatelia s verziou podpaľačstva.

Po útoku, ktorý sa stal v stredu nadránom okolo tretej hodiny pred mníchovským hotelom, a pri ktorom sa nikto nezranil, pátral po možných páchateľoch nad mestom aj vrtuľník. Zatiaľ nikoho nechytili, uviedol hovorca.

https://twitter.com/ponientedelsur/status/1539479396788183040

Pred samitom skupiny veľkých svetových ekonomík G7 (Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Spojené štáty, Kanada, Nemecko, Japonsko a Taliansko) plánujú rôzne mimovládne organizácie demonštrácie, ktorými chcú ich organizátori upozorniť na množstvo globálnych problémov od otepľovania klímy cez hlad po sociálne problémy spôsobené rastom cien.

Protestné hnutie sa od útoku dištancovalo

Franz Haslbeck z protestného hnutia Stop G7 Elmau sa od podpaľačského útoku na policajné vozidlá v Mníchove dištancoval. Agentúre DPA povedal, že žiadna z organizácií v tomto hnutí s útokom nemá nič spoločné. Zdôraznil, že hnutie Stop G7 Elmau chystá pokojné manifestácie.

Podľa agentúry DPA ale nejde o prvý incident súvisiaci s nadchádzajúcim samitom. V utorok (21. 6.) polícia zaznamenala v bezpečnostnom okruhu miesta konania vrcholnej schôdzky manipulácie s elektrickými rozvodnými skriňami a našla v okolí tiež nasprejované nápisy „G7 verschieben“ (Presuňte G7) alebo „No G7“ (Žiaden G7).

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok ubezpečila, že účastníkom samitu nehrozí nebezpečenstvo. V Garmisch-Partenkirchene bude na bezpečnosť dohliadať okolo 7 000 policajtov, v celom Bavorsku bude v pohotovosti 18 000 policajtov.

Nemecko tiež z bezpečnostných dôvodov až do 3. júla dočasne obnovilo hraničné kontroly. Chce tak prípadných evidovaných násilníkov a radikálov zastaviť už pri vstupe do krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet