Na hlavný obsah

Lekári v Anglicku budú musieť nahlasovať možné prípady opičích kiahní

V krajine zaznamenali už 302 prípadov infekcie.

Lekári v Anglicku budú musieť nahlasovať možné prípady opičích kiahní
Na snímke z elektrónového mikroskopu sú zobrazené zrelé vírusové častice opičích kiahní. Foto: TASR/AP

Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) v utorok (7. 6.) oznámil, že od stredy (8. 6.) bude klasifikovať opičie kiahne ako infekčné ochorenie, ktoré podlieha ohlasovacej povinnosti.

To znamená, že lekári v Anglicku budú musieť upozorniť miestne úrady, ak budú mať podozrenie, že ich pacient sa týmto ochorením infikoval. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Rýchla diagnostika a nahlasovanie je kľúčom k prerušeniu prenosu a k zabráneniu ďalšiemu šíreniu opičích kiahní,“ uviedla riaditeľka UKHSA pre prípady opičích kiahní Wendi Shepherdová.

„Táto nová legislatíva umožní nám a našim zdravotným partnerom rýchlo identifikovať, liečiť a kontrolovať toto ochorenie,“ dodala.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) oznámili do minulého štvrtka v 27 neendemických krajinách už 780 prípadov infekcie opičími kiahňami. Najviac takýchto prípadov zaznamenali práve v Británii.

Cez 300 prípadov ochorenia

V Spojenom kráľovstve zaevidovali len v pondelok 73 nových prípadov infekcie. Celkovo tak do 5. júna v krajine zaznamenali už 302 takýchto prípadov. Vyplýva to z údajov zverejnených na oficiálnej stránke britskej vlády.

Opičie kiahne sa prenášajú najmä kvapôčkami šírenými vzduchom, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet