Na hlavný obsah

Lepšia ochrana turistických trás? Na stole je nový návrh zákona

Trasám a značkám priznáva status verejného záujmu.

Ničenie turistických chodníkov a značenia sa možno bude trestať prísnejšie. Novinka by mala potláčať záškodníkov a vandalizmus.

Ochranu cestičiek pre turistov chce zlepšiť skupina koaličných poslancov novým zákonom o turistických trasách. Značenie chodníkov navrhujú povýšiť na verejný záujem.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vandali vlani vyčíňali na šiestich kilometroch značenia v Malých Karpatoch. Podobným problémom čelí aj zvyšných 14 000 kilometrov turistických trás na Slovensku. Podľa Klubu slovenských turistov (KST), ktorý ich spravuje, pribúdajú aj problémové ploty.

„V pohorí Tribeč ktosi postavil haciendu a značku sme museli preložiť. Ale niekedy to nie je možné. Hlavne vtedy, keď to ide po hrebeni,“ priblížil šéf KST Peter Dragúň.

Návrh zákona skupiny koaličných poslancov priznáva turistickým trasám a značkám status verejného záujmu. Vlastník pozemku má povinnosť strpieť pohyb turistov po turistickej trase, nepoškodzovať a neodstraňovať značenie.

„To, čo sa upravuje a sprísňuje, je pre budovanie nových turistických trás. Ak by niekto chcel prísť s novou turistickou trasou, treba, aby sa dohodol s vlastníkmi,“ špecifikovala predkladateľka návrhu zákona Anna Zemanová (SaS).

V niektorých prípadoch počíta zákon aj s možnosťou obmedzenia vlastníckeho práva v prospech zriadenia turistickej trasy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko