Na hlavný obsah

Naď požiadal Česko o pomoc pri dočasnej ochrane slovenského vzdušného priestoru

Stíhačky MiG-29 dosluhujú.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) požiadal Česko o pomoc pri dočasnej ochrane nášho vzdušného priestoru. Súčasné stíhačky MiG-29 dosluhujú a dodávka nových F-16 z USA bude meškať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nie je tajomstvom, že servis lietadiel MiG-29 má na starosti ruská forma RSK-MiG. „Samozrejme, v súvislosti so súčasnou situáciou na Ukrajine a s postojom väčšiny krajín k ruskej agresii, je toto najväčší problém. Lietadlá servisuje ruská firma a majú namontované zapožičané komponenty. V prípade, že sa Rusko rozhodne ukončiť servis, tak nemáme ako ďalej prevádzkovať lietadlá Mig-29,“ hovorí Ivan Hůlek bývalý zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR.

Záujem prejavilo Poľsko

Ochotu pomôcť strážiť slovenský vzdušný priestor prejavilo zatiaľ Poľsko. Pričom, ako avizoval minister obrany, o pomoc požiadalo Českú republiku.

„Pokiaľ je možnosť rozdeliť toto úsilie medzi viacero krajín, tak je to výhodnejšie. A to aj pre krajiny, ktoré poskytujú ochranu. Musia pôsobiť so svojimi silami efektívne, ekonomicky, musia plniť výcvik,“ vysvetľuje Hůlek.

Už v minulosti, keď pomoc ponúklo Poľsko sa ale rozprúdila debata o čase, za ktorý vedia stíhačky z Poľska priletieť na Slovensko v prípade krízovej situácie.

„Je potrebné si uvedomiť, že problematické lietadlá alebo lietadlá, ktoré porušujú pravidlá a blížia sa k Slovenskej republike monitorujú už zďaleka. Je možnosť v dostatočnom predstihu stíhačov z okolitých štátov uviesť do pohotovosti, nariadiť im vzlet a prebrať si lietadlá na našej hranici. Pokiaľ by bola situácia zložitá, tak sa úsilie znásobuje a využívajú sa všetky pohotovostné sily okolitých štátov,“ uzatvára Hůlek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko