Na hlavný obsah

Nitra zvyšuje dane za schátrané budovy

Niektoré z nich sú kultúrnymi pamiatkami.

Nitra zvyšuje dane za schátrané budovy
Na snímke schátraná vila v Nitre. Foto: RTVS

Mesto Nitra už na neudržiavané stavby schválilo desaťnásobne vyššiu daň ako pri bežných budovách.

Zákon to samosprávam umožňuje len od polovice júna tohto roka. Nitrianska samospráva tvrdí, že nechce, aby sa zopakoval scenár spred roka, keď sa v meste zrútila historická vila.

Téme sa v Radiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Opatrenia na ochranu kultúrnych pamiatok

Dosiaľ to bolo necelých 50 centov za meter štvorcový na rok. Po novom však už možno vyrúbiť daň takmer 4 a pol eura na meter štvorcový a rok, a v prípade stavieb určených na podnikanie ešte desaťkrát viac. Nitra sa rozhodla takto motivovať vlastníkov, ktorí nechávajú budovy chátrať.

„Sú to stavby, ktoré sú nielen neestetické, ale predovšetkým spôsobujú bezpečnostné riziká, ekologické, hygienické, protipožiarne a podobne,“ priblížil vedúci odboru miestnych daní Mestského úradu Nitra Vladimír Petrík.

Neudržiavaných či spustnutých stavieb je v Nitre viac, niektoré z nich sú kultúrnymi pamiatkami.

Možné problémy vlastníkov

„Proces tvorby zámeru, štúdie, projektovej dokumentácie a vyjadrenia dotknutých orgánov sú zdĺhavé a komplexné procesy – niekedy trvajúce roky. Obnovu chceme realizovať, a to kvalitne s pridanou hodnotou a tlak vyššej dane z nehnuteľnosti nás neovplyvní v rýchlosti, avšak ani nepoteší,“ vysvetlil nevýhody nariadenia zástupca firmy vlastniacej jednu z dotknutých budov Marek Balko.

Aj oslovený stavebný odborník Ivan Pauer, prezident Stavebnej komory Slovenska, priznáva, že vyššia daň môže mnohým vlastníkom robiť problémy. „Vidíme, aká je finančná situácia. Tí vlastníci nemajú na obnovu a teraz si zoberte, že im uvalíte desaťnásobné pokuty,“ vyjadril sa.

Odborník na samosprávu výrazný posun v riešení problematiky schátraných budov zavedením novej dane neočakáva. ”Ak firmy vlastnia budovy a vykazujú ekonomickú činnosť, možno s nimi vyjednávať. Ak ale ak ide o také budovy, ktoré už dávno nemajú svoju ekonomickú činnosť, je ťažké povedať, či tie dane majiteľ budovy zaplatí,” zdôvodňuje hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Budú vychádzať majiteľom v ústrety

„Pokiaľ budeme vidieť, že majiteľ má snahu schátranú stavbu dať do poriadku, tak sa budeme naozaj snažiť pristupovať k tomu citlivo a tak, aby ani on nebol postihovaný,“ objasnil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Nitra je prvým mestom na Slovensku, ktoré zvýšenú miestnu dať zaviedlo. To, že sa k nemu pridajú ďalšie samosprávy Združenie miest a obcí nateraz neočakáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika