Na hlavný obsah

Od volieb, ktoré znamenali rozpad federácie, uplynulo 30 rokov

Občania dali najviac hlasov Mečiarovi a Klausovi.

Uplynulo 30 rokov od historických parlamentných volieb. Uskutočnili sa 5. a 6. júna 1992. S výnimkou prvých slobodných volieb mali rekordnú voličskú účasť. Znamenali tiež definitívny koniec nádejí na zachovanie československej federácie.

Voliči totiž v jednotlivých republikách vyniesli do popredia HZDS Vladimíra Mečiara a ODS Václava Klausa. Hlasovalo sa nielen do národných rád, ale aj do oboch komôr federálneho zhromaždenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Parlamentné voľby 1992 sa konali v atmosfére vyprchávajúcej ponovembrovej eufórie. V porovnaní s prvými slobodnými voľbami 1990 boli už ozajstnou súťažou politických strán.

Na Slovensku bolo favoritom volieb Hnutie za demokratické Slovensko. V Česku Občianska demokratická strana. Vzájomné rozhovory o budúcnosti spoločného štátu viedli ešte pred voľbami. Zúčastnil sa na nich aj neskorší prezident Ivan Gašparovič.

„Keď sa ma pýtal Vladimír Mečiar, tak čo. A moja jediná veta bola, že to, čo asi aj ty vieš, z tohto rozhovoru mi vyplynulo, že česká strana chce jedine rozdelenie štátu, ak nesplníme podmienku, ktorú má,“ spomínal Gašparovič.

Českí politici výrazne podcenili emancipačné snahy Slovákov. Slovenská snaha o samostatnosť u nich v tom čase narážala na predstavu jednotného československého národa.

„Česi sa prosto nevedeli vyrovnať a zmieriť s tým, že Slovensko je národ tak, ako aj Čeai sú národ,“ zalovil v spomienkach vtedajší predseda vlády ČR Petr Pithart.

Koaličným partnerom Vladimíra Mečiara v jeho druhej vláde bola SNS. Tá od znovuzaloženia trvala na samostatnosti.

Do volieb sa zapojila aj transformovaná demokratická ľavica, čo bol začiatok kariéry viacerých významných politikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko