Na hlavný obsah

Parlament bude o vetovanom protiinflačnom balíku rokovať až na budúci týždeň

Požiadalo o to hnutie OĽANO.

Parlament bude o vetovanom protiinflačnom balíku rokovať až na budúci týždeň
Schôdza parlamentu. Foto: TASR

Parlament mal v utorok (14. 6.) rokovať o protiinflačnom balíčku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý prezidentka Zuzana Čaputová v niektorých častiach vetovala. Nakoniec však hnutie OĽANO požiadalo, aby sa rokovanie preložilo na budúci týždeň.

Predseda Smeru-SD Robert Fico hovorí, že hľadajú hlasy a koaličná SaS dokonca sama vyzýva poslancov, aby veto hlavy štátu neprelomili. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

V OĽANO nie je zatiaľ jednoznačné, ako budú poslanci hlasovať o takzvanom krúžkovnom. Ide o časť protiinflačného balíčka, ktorý prezidentka vrátila do parlamentu na prerokovanie.

Klub síce o jej vete diskutoval, avšak na spoločnom stanovisku sa poslanci doteraz nedohodli a požiadali, aby sa rokovanie v parlamente preložilo. Predseda hnutia Matovič napriek tomu verí, že veto napokon prelomia.

„Urobím všetko pre to, aby sme nakoniec pomoc rodinám doručili napriek vagónom hrachu, ktoré nám hádžu pod nohy. Vôbec sa nebojím prelomenia veta a nechať pokojne rozhodnúť ústavný súd, či má pravdu prezidentka, alebo majú právo rodiny,“ povedal Matovič.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský je presvedčený, že veto prezidentky prelomia. „Pre mňa je nepodstatné, či ide o riadne, alebo skrátené legislatívne konanie. Pre ľudí sa počíta výsledok, a ten by mal byť taký, že táto vláda je schopná ľuďom pomôcť,“ myslí si.

SaS burcuje proti prelomeniu

Naopak, strana SaS a jej minister školstva Branislav Gröhling dokonca vyzýva poslancov, aby neprelomili veto prezidentky. Minister podotkol, že rozhodujeme o tom, či vyhodíme peniaze na neuvážené, nedomyslené a nerealizovateľné nápady Igora Matoviča.

„To, čím by sme sa mali riadiť, je zdravý rozum. Ten nám káže rozumne a zodpovedne narábať s peniazmi, ktoré máme, a sústrediť ich do budúcnosti našich detí – do školstva,“ zdôraznil minister školstva.

Sociálni demokrati kritizujú vládu, že v čase najvyššej inflácie neurobila pre ľudí nič. Fico na margo posunutia rokovania o balíčku pomoci podotkol, že OĽANO hľadá hlasy. „Asi si to zrátali a zistili, že bez podpory časti opozície – mám na mysli pána Kotlebu – by tento zákon nemal šancu prejsť,“ poznamenal.

Nezaradení poslanci z Hlasu-SD zároveň vyzývajú vládu, aby riešila zdražovanie, ktoré výrazne zhoršuje kvalitu života seniorov, a to tým, že podporí ich návrh mimoriadnej valorizácie dôchodkov. Protiinflačný balíček tiež nepodporia, keďže sú v ňom opatrenie len pre rodiny s deťmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál