Na hlavný obsah

Poľsko má nádej na podporu z bruselského fondu obnovy

Európska komisia odblokovala platbu.

Poľsko má nádej na podporu z bruselského fondu obnovy
Na snímke Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko má nádej na podporu z fondu obnovy. Európska komisia platbu 36 miliárd eur odblokovala, pretože Varšava podľa nej prejavuje ústupky v spore o nezávislosť súdnictva.

Krajine sa tak otvorí prístup k 36 miliardám eur z mimoriadneho balíka, ktorý vznikol v reakcii na koronakrízu. Kritickí europoslanci aj poľská opozícia hovoria, že zmeny sú iba kozmetické a nezávislosť justície negarantujú.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Rok čakania na plán obnovy

Poľsko na rozdiel od väčšiny členských krajín Európskej únie už takmer rok čaká na schválenie svojho plánu obnovy. Príčinou boli výhrady Bruselu k fungovaniu súdnictva.

Radovan Geist z portálu Euractiv vysvetľuje, že krajina reagovala na výčitky a zmenila niektoré pravidlá, ktoré obmedzovali samostatnosť súdov. Dôležité však bude, ako sa k rozhodnutiu Európskej komisie postavia najmä členské štáty, pre ktorých je dodržiavanie právneho štátu principiálne.

„Môže sa stať, že niektoré členské krajiny budú považovať doterajšie kroky poľskej vlády za nedostatočné a stále budú tvrdiť, že to, akým spôsobom vstupuje Poľsko do fungovania súdov, ohrozuje právny štát. Ale v každom prípade ten prvý krok odblokovania peňazí sa urobil,“ uviedol Geist.

Brusel môže financie zastaviť

Poľský premiér Mateusz Morawiecki už skôr zdôraznil, že jeho krajina má na peniaze z fondu obnovy nárok a potrebuje ich viac ako kedykoľvek predtým. Poukázal na ekonomickú záťaž súvisiacu s vojnou na Ukrajine a prijatím miliónov utečencov.

Podľa Geista financie z Bruselu formálne nesúvisia s postojom poľskej vlády proti vojne na Ukrajine, no je zrejmé, že Varšava je dôležitou krajinou v pomoci Kyjevu a môže počítať s väčšou dávkou dobrej vôle na strane Únie.

„Myslím si, že Poľsko získa prístup k týmto európskym peniazom a s blížiacimi sa voľbami bude vláda možno znova robiť nejaké veci, ktoré jej pomôžu udržať sa pri moci. Ale môže to znamenať obnovenie konfliktu medzi Varšavou a Bruselom, respektíve medzi Varšavou a inými členskými krajinami,“ povedal Geist.

Doplnil, že aj keď členské krajiny Poľsku podporu z fondu schvália, nezaručí mu to prístup ku všetkým peniazom. Krajina totiž bude musieť priebežne plniť požiadavky spojené s právnym štátom, ktoré sú súčasťou dohody o pláne obnovy. V prípade, že tak neurobí, Brusel jej môže čerpanie financií kedykoľvek zastaviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál