Na hlavný obsah

Smrť palestínskej novinárky spôsobili izraelské ozbrojené sily

Vyšetrovanie dospelo k záveru, že reportérku izraelský vojak zastrelil úmyselne.

Smrť palestínskej novinárky spôsobili izraelské ozbrojené sily
Zabitá palestínska novinárka Širín abu Aklaová Foto: TASR

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) dospel k záveru, že palestínsko-americkú reportérku televízie Al-Džazíra Šírín abú Aklaovú zabila streľba izraelských vojakov, nie palestínskych ozbrojencov.

Závery sú podľa hovorkyne OHCHR Raviny Shamdasaniovej výsledkom nezávislého monitoringu incidentu z 11. mája. Smrtiacu strelu podľa očitých svedkov vystrelili izraelskí vojaci.

Reportérku Al-Džazíry zastrelili v Džaníne, keď pracovala na reportáži o razii izraelských vojakov. Palestínčania jej smrť pripisujú Izraelu, ktorý ale tvrdí, že nemožno objasniť, kto za smrť môže.

Abú Aklahová mala v čase svojho zastrelenia vestu s viditeľným nápisom „Press“ (tlač) a helmu. Zasiahli ju na ulici neďaleko miesta, kde sa strhla prestrelka medzi izraelskými silami a palestínskymi ozbrojencami.

Izraelská armáda uviedla, že jej vojaci do Džanínu prišli zatknúť osoby podozrivé z terorizmu po vlne teroristických útokov na Izraelčanov.

Záver vyšetrovania

Hovorkyňa OHCHR v piatok (24.6.) novinárom v Ženeve oznámila, že podľa zistení OHCRH „výstrely, ktoré zabili Aklaovú a zranili jej kolegu Alího Samúdího, pochádzali od izraelských bezpečnostných síl, a nie z bezhlavej streľby ozbrojených Palestínčanov, ako pôvodne tvrdili izraelské úrady“.

Hovorkyňa OHCHR tiež poznamenala, že informácie pochádzajú od izraelskej armády a palestínskeho generálneho prokurátora.

Minulý mesiac vyšetrovanie v Palestíne dospelo k záveru, že Aklaovú izraelský vojak zastrelil úmyselne. Izraelský minister obrany to odmietol a označil to za „zjavnú lož“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet