Na hlavný obsah

Strategicky dôležitý antimón Američanom dochádza, dovážajú ho najmä Číňania a Rusi

Musia sa tak viac spoliehať na spojencov či Afriku.

Strategicky dôležitý antimón Američanom dochádza, dovážajú ho najmä Číňania a Rusi
Na snímke vyťažený kus kovu antimón. Foto: ČTK/DPA

Rozvrat svetovej ekonomiky v dôsledku vojny na Ukrajine začína ukazovať medzery v západných dodávateľských reťazcoch. Jedným z kľúčových prvkov potrebných pri výrobe vojenskej techniky členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) je len zriedka spomínaný antimón.

Spojené štáty ako neoficiálny líder NATO ho potrebujú ako soľ, väčšinu však dovážajú z Číny a z Ruska. Do výrobného procesu sa preto snažia zapojiť spojencov, čo by mohlo zužitkovať aj Slovensko. Kritici hovoria o škodlivom politizovaní medzinárodného obchodu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Antimón v zbrojárskom priemysle

Bol obľúbený medzi alchymistami, používal sa pri odlievaní kostolných zvonov a nechýbal pri vynájdení kníhtlače. Antimón – chemický prvok striebristého kovového vzhľadu, dnes možno nájsť v pet fľašiach, počítačových monitoroch, ale aj v mikročipoch. Nezastupiteľné miesto má však aj v zbrojárskom priemysle.

„Dnes sa v obrane používa na zvýšenie tvrdosti striel alebo tým, že antimón zle vedie teplo, je využitie v rámci nejakých pancierov alebo nejakých prvkov vojenskej techniky alebo na zvýšenie požiaruodolnosti vnútorného vybavenia. Trebárs aj v autách či lietadlách,“ vysvetľuje jeho špecifické využitie riaditeľ Ústavu vied o Zemi SAV Ján Madarás.

Drvivá väčšina antimónu pochádza v súčasnosti z Ázie. Najviac ho ťaží a spracúva Čína. Začínajú si to uvedomovať USA, ktoré sú v tejto oblasti od ázijského rivala do veľkej miery závislé. Tamojší kongres vyzýva vládu na značné navýšenie strategických zásob minerálu a hovorí sa aj o opätovnom otvorení jedinej antimónovej bane v krajine.

Zásoby antimónu v Afrike

Či by dokázala uspokojiť potreby USA ako hlavnej vojenskej sily NATO však nie je jasné. Západ sa preto podľa vojenského analytika Lukáša Visingra začne čoskoro obhliadať po regiónoch, kde podzemné bohatstvo nekontrolujú znepriatelené štáty.

„Obrovské zásoby týchto vzácnych kovov sú v Afrike. Preto ja tvrdím, že v horizonte 10 rokov začnú západné krajiny intervenovať v Afrike, aby si zabezpečili tieto ložiská,“ myslí si Visingr.

Washington sa však v oblasti ťažby takzvaných kritických surovín snaží v prvom rade prehĺbiť spoluprácu s najbližšími spojencami vrátane Európskej únie, keďže napríklad aj Slovensko má preukázané ložiská antimónu.

O téme budú politici rokovať na kľúčovom samite NATO koncom mesiaca. Svetová obchodná organizácia (WTO) však varuje, že takáto politizácia dodávateľských reťazcov môže vážne poškodiť medzinárodný obchod. Čína v reakcii dokonca hovorí o hrozbe tretej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál