Na hlavný obsah

Súd zamietol návrh na obnovu konania v prípade Borisa Beňu

Vlani ho odsúdili na trojročný trest.

Súd zamietol návrh na obnovu konania v prípade Borisa Beňu
Na snímke bývalý námestník SIS Boris Beňa. Foto: TASR

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zamietol návrh na obnovu konania v prípade exnámestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. Vlani ho odsúdili na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

ŠTS vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Stredajšie (1. 6.) rozhodnutie nie je právoplatné, bude o ňom rozhodovať Najvyšší súd.

Samosudca ŠTS Miroslav Mazúch zdôvodnil, že sa nenaplnili dôvody umožňujúce obnovu konania. Nebolo podľa neho zrejmé, že by vzišli najavo nové dôkazy týkajúce sa prípadu. „Sudca neskúma správnosť alebo nesprávnosť rozhodnutí, ktoré vydali,“ vysvetlil.

V návrhu na obnovu konania sa Beňa odvolával na nedávne právoplatné odsúdenie exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana za prečin nepriamej korupcie.

Keďže ide o rovnaký skutok, Beňa žiadal aj v jeho prípade zmenu právnej kvalifikácie zo zločinu prijímania úplatku na nepriamu korupciu.

Obhajoba navrhovala zrušiť pôvodný výrok o vine v treťom skutku a tiež celý výrok o treste. „Na verejnom zasadnutí sme vykonali viacero dôkazov, ktoré súd nepoznal v čase rozhodovania o vine a treste Beňu,“ zdôvodnil obhajca Peter Kubina.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel navrhoval obnovu konania nepovoliť. Nie sú na ňu podľa neho splnené zákonné podmienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko