Na hlavný obsah

Svetoznámy barokový maliar Rubens maľoval postavy, ktoré kypeli životom a energiou

Narodil sa pred 445 rokmi vo Vestfálsku.

Svetoznámy barokový maliar Rubens maľoval postavy, ktoré kypeli životom a energiou
Flámsky maliar Peter Paul Rubens. Foto: commons.wikimedia.org

Svetoznámy flámsky barokový maliar Peter Paul Rubens sa preslávil najmä dielami zachytávajúcimi biblické motívy. Maľoval tiež portréty a iné výjavy, jeho postavy žien aj mužov kypeli životom a zdravím.

Rubens sa narodil pred 445 rokmi 28. júna 1577 v Siegene vo Vestfálsku v rodine flámskeho vysťahovalca, advokáta Jana Rubensa.

Po smrti otca (1588) sa matka presťahovala s deťmi do belgických Antverp. Rubens študoval u troch flámskych maliarov – Tobiasa Verhaechta, Adama van Noorta a Otta van Veena. Keď mal 21 rokov, ho ako slobodného maliara prijali do antverpského cechu sv. Lukáša.

V roku 1600 odcestoval do Talianska, kde študoval antickú architektúru a sochárstvo, tiež talianske maliarstvo. V roku 1603 jeho patrón, vojvoda Vincenzo Gonzaga z Mantovy, poslal Rubensa do Španielska ako jedného z členov diplomatickej misie.

Rubens sa v roku 1608 usadil v Antverpách, stal sa dvorným maliarom arcivojvodu Alberta a oženil sa s Isabellou Brandtovou, dcérou štátneho sekretára. Z tohto manželstva sa narodili tri deti. V Antverpách si postavil výstavný dom, kde zhromažďoval bohaté zbierky.

Cesta k uznaniu

Jeho obrazy Vztýčenie kríža a Snímanie z kríža pre miestnu katedrálu panny Márie ho zaradili k najuznávanejším flámskym maliarom. Aby uspokojil rastúci dopyt po svojich obrazoch, vybudoval veľkú maliarsku dielňu, kde pracovali budúci svetoznámi maliari, ako Antoon van Dyck, Jacob Jordaens a Frans Snyders.

Okrem domácich objednávok mal klientov aj v zahraničí, hlavne vo Francúzsku a Anglicku. Jeho dielňa v štýle paláca sa čoskoro stala spoločenským centrom a atrakciou v Antverpách.

Rubensove diela - Vztýčenie kríža (vľavo) a Snímanie z kríža.
Rubensove diela – Vztýčenie kríža (vľavo) a Snímanie z kríža.Foto: commons.wikimedia.org/koláž RTVS
Foto: commons.wikimedia.org/koláž RTVS

Obrazy Rubensa z tohto obdobia sú plné dynamiky, zobrazuje na nich lovecké scény, výjavy zo života svätých, mytologické motívy, alegorické postavy vojny, zeme a vôd.

Patria medzi ne napríklad Jazdecký portrét vojvodu z Lermy, Posledný súd, Nanebovzatie Panny Márie, Venušina toaleta či Tri grácie. Rubens zobrazoval energické, silné telá, ktoré sa tak páčili jeho súčasníkom.

Jeho prvá žena v roku 1626 zomrela na mor. O štyri roky neskôr sa Rubens oženil s Helenou Fourmentovou, dcérou bohatého antverpského obchodníka s hodvábom, s ktorou mal päť detí. Ako diplomat sa v roku 1630 zaslúžil o uzavretie mierovej zmluvy medzi Španielskom, Britániou a Holandskom.

Zmena v tvorbe

Po návrate do Antverp ho privítali s veľkými poctami. Po odchode z diplomatických služieb sa Rubens venoval výlučne práci na veľkých objednávkach obrazov, nástenných dekorácií a kobercov.

V tých rokoch sa prísne formy Rubensa, charakteristické pre jeho ranné obdobie tvorby, zmenili na vzdušnejšie farebné kompozície. V jeho tvorbe sa prejavil vplyv Tiziana.

Rubens si nachádzal čas aj na portréty (Podobizeň Heleny Fourmentovej v kožuchu) a jasne osvetlené krajinky (Krajina s dúhou), vytvorené na statku neďaleko mesta Mechlina.

Madona so svätcami.
Madona so svätcami.Foto: commons.wikimedia.org
Foto: commons.wikimedia.org

Vysiľujúca práca však oslabila jeho zdravie. Peter Paul Rubens zomrel 30. mája 1640 iba mesiac pred 63. narodeninami.

Pochovali ho v kaplnke rodiny Fourmentiovcov v Antverpách, ktorú podľa umelcovho želania po stáročia zdobilo jedno z jeho najkrajších diel – Madonna so svätcami. Rodine zanechal Rubens veľký majetok a bohaté umelecké zbierky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet