Na hlavný obsah

Turecko nechce ustúpiť, Švédsko v NATO je pre Erdogana stále neprijateľné

Svet sleduje rozhovory Švédska s Tureckom na madridskom samite NATO.

Turecko nechce ustúpiť, Švédsko v NATO je pre Erdogana stále neprijateľné
Na snímke sprava generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Foto: TASR/AP

V španielskom Madride sa začína historický samit Severoatlantickej aliancie. Najdôležitejším bodom by malo byť prijatie novej strategickej koncepcie NATO a zrejme aj označenie Ruska ako hrozby pre mier v Európe.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už oznámil výrazné rozšírenie síl rýchlej reakcie zo 40 000 až na 300 000. Zmena postoja v súvislosti s prípadným zásahom Aliancie na Ukrajine, sa neočakáva.

Ešte pred samotným samitom je na programe rokovanie o tureckom blokovaní vstupu Švédska a Fínska do Aliancie. Téme sa venovala redaktorka RTVS Jana Balková v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Turecko sa nechystá ustúpiť

Stretnutie v Madride neznamená, že sa Turecko chystá ustúpiť. Takýto odkaz poslala Ankara Švédsku a Fínsku aj samotnej Severoatlantickej aliancii s tým, že na zmenu jej postoja by severské krajiny museli urobiť prelom v zákonoch a ústavách a zasiahnuť proti kurdským extrémistom. Prezident Recep Tayip Erdogan doplnil, že urobia všetko pre práva a záujmy Turecka.

„Na dôkazoch im vysvetlíme Ich pokrytectvo voči teroristickým organizáciám. Budeme trvať na svojom postoji, kým sa tento obraz nezmení,“ uviedol turecký prezident.

Turecko zablokovalo žiadosti Švédska a Fínska o vstup do NATO preto, že podľa neho poskytujú útočisko pre nepriateľov Ankary.

Členské krajiny teraz čakajú, či Turecko povolí zo svojho postoja. Generál vo výslužbe Pavol Macko v relácii RTVS Z prvej ruky povedal, že v prvý deň samitu sa za zatvorenými dverami budú preberať výhrady aj strategické výhody a pôjde o racionálne rozhodnutie.

„Turecko samozrejme hrá tú svoju rétoriku, ide ďalej, pretože má vnútorné problémy, má tam odboj s Kurdami, takže možno stavia tie veci na hranu a Erdogan nemôže len tak ľahko vycúvať z tej svojej pozície. To také rýchle nebude,“ uviedol Macko.

Švédsko: Sme proti terorizmu

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová už prisľúbila, že nedovolí, aby sa jej krajina stala prístavom pre teroristov.

„Švédsko čo najdôraznejšie odsudzuje terorizmus. Sme odhodlaní bojovať proti nemu vo všetkých jeho formách a prejavoch,“ povedala švédska premiérka.

Šéf Aliancie Jens Stoltenberg upozornil, že pri prístupovom procese treba vziať do úvahy bezpečnostné obavy všetkých spojencov a aj turecké sú podľa neho opodstatnené.

Podľa analytikov sa však Ankara svojim postojom ku Škandinávii a zmierlivej rétorike voči Rusku partnerom v NATO odcudzuje. Upozorňujú, že Aliancia už teraz vidí Moskvu inak a začínajúci sa samit považuje za najdôležitejšie stretnutie od konca studenej vojny. Generál Macko pripomenul, že schôdzka by mala zmeniť aj strategickú koncepciu NATO.

„Ktorá sa vráti od celosvetového mierového manažmentu a spolupráce k tvrdej a jadrovej téme NATO, ktorá hovorí o obrane a odstrašovaní,“ skonštatoval Macko.

Doplnil, že témou budú aj aktuálne opatrenia na obranu aliancie a jej teritória, čo bude znamenať aj zmenu postavenia ozbrojených síl členských štátov a vyšší stupeň ich pripravenosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet