Na hlavný obsah

V deň odovzdávania vysvedčenia podávali učitelia výpovede

Vyjadrili tak nespokojnosť s tým, ako vláda pristupuje k zamestnancom škôl.

Zatiaľ čo premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister školstva Branislav Gröhling (SaS) odovzdávali deťom vysvedčenia, pred úradom vlády učitelia demonštratívne podávali výpovede. Nie sú spokojní so zárobkami, ani s podmienkami na školách. Požadujú o 10 percent vyššie mzdy od leta.

K tisícke učiteľov, ktorí budú od septembra chýbať, sa pridá aj učiteľka Michaela. „Čo sa týka žiakov často nás nerešpektujú, rodičia sa k nám správajú rovnako, a potom vám príde výplata, ktorá by sa dala nazvať vreckovým,“ vysvetlila.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mená asi 200 učiteľov, ktorí chcú odísť zo školstva, alebo už odišli, poputujú na úrad vlády.

„Povedal som si, že dám tomu šancu a skúsim počkať. A tak som počúval 10 rokov iba sľuby. Od každej jednej vlády som počul, že školstvo je priorita, už tomu neverím,“ vyjadril sa Michal, učiteľ, ktorý vo štvrtok (30. 6.) podal výpoveď.

Komora učiteľov chce aj takto vyjadriť nespokojnosť s tým, ako vláda pristupuje k zamestnancom škôl. „Učitelia sú absolútne frustrovaní, cítime sa podvedení, nahnevaní a pripravení štrajkovať,“ hovorí prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman.

Premiér považuje za prioritu investovať do vzdelávania všetko, čo je v silách tejto krajiny. „Rokovania budú veľmi intenzívne pokračovať počas leta, aby sme do jesene vedeli priniesť odpoveď, ktorá pomôže učiteľom nielen zotrvať v tejto profesii, ale sa aj rozvíjať,“ vyjadril sa.

Sľuby prichádzajú aj z rezortu školstva. Minister školstva chce dať učiteľom príspevky. „Verím, že od septembra budeme vedieť dávať stabilizačné príspevky,“ avizoval.

O tri roky by malo v školách chýbať takmer 9 000 učiteľov. Na pracovnom portáli Edujobs už teraz hľadajú školy dvetisíc pedagógov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika