Na hlavný obsah

Vo svete je najviac utečencov od druhej svetovej vojny

Vyplýva to zo správy OSN.

Vo svete je najviac utečencov od druhej svetovej vojny
Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Vo svete je v súčasnosti na úteku vyše 100 miliónov ľudí, najviac od druhej svetovej vojny. Upozornil na to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého ide o „drastický míľnik“, ku ktorému sa svet dostal pre ruskú inváziu na Ukrajine, krízu v Afganistane i ďalších krajinách.

Tento trend bude podľa vysokého komisára OSN pre utečencov Filippa Grandiho pokračovať, ak svetové spoločenstvo nenájde spôsob, ako konflikty riešiť natrvalo.

Kríza na Ukrajine je najhoršia a najrýchlejšie rastúca od založenia UNHCR v roku 1951, vyplýva z vo štvrtok (16. 6.) zverejnenej správy o utečencoch. Agentúra DPA napísala, že pre následky vojny Ruska proti Ukrajine UNHCR zverejnil výnimočne aktuálne počty utečencov vo svete, zatiaľ čo bežne sa správa týka situácie z uplynulého roka.

Podľa posledných údajov tejto agentúry OSN z Ukrajiny do iných európskych krajín odišlo vyše päť miliónov utečencov.

Koncom decembra 2021 bolo kvôli vojnám, násiliu alebo porušovaniu ľudských práv na úteku 8,93 milióna ľudí, čo je o osem percent viac ako o rok skôr. Počty utečencov už roky rastú, koncom minulého roka ich bol viac ako dvojnásobok oproti roku 2012.

Grandi povedal, že na tomto trende sa nič nezmení, pretože potravinová kríza vyvolaná vojnou na Ukrajine vyženie z domovov ďalších obyvateľov chudobných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet