Na hlavný obsah

Vo vojne s Ruskom padlo 10 000 ukrajinských vojakov, povedal poradca prezidenta

Straty Ruska sú ale podľa neho vyššie.

Vo vojne s Ruskom padlo 10 000 ukrajinských vojakov, povedal poradca prezidenta
Na snímke ukrajinskí vojaci kráčajú okolo budovy zničenej po ruskom ostreľovaní. Foto: TASR/AP

Počas vojny s Ruskom stratila Ukrajina asi 10 000 vojakov. Podľa ukrajinskej agentúry Unian to vyhlásil poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Straty Ruska sú ale podľa neho mnohonásobne vyššie ako tie ukrajinské.

„U nás na začiatku konfliktu zomieralo v priemere 100 vojakov za deň. V ruskej armáde to v prvých 20 až 30 dňoch bolo 1 000 padlých denne. Teraz na ruskej strane zomiera minimálne 200 až 300 vojakov za deň,“ poznamenal Arestovyč.

Na Fejginovu otázku, či je teda možné predpokladať, že ukrajinská armáda stratila až 10 000 vojakov, Arestovyč odpovedal: „Áno, tak nejako.“

Ukrajina prichádza denne o stovku vojakov

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovici apríla odhadol, že v bojoch zahynulo 2 500 až 3 000 členov ukrajinskej armády. Okolo 10 000 utrpelo zranenia.

Vo štvrtok (9. 6.) ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhlásil, že Ukrajina denne prichádza až o stovku zabitých vojakov. Až 500 ich je ranených. V ten istý deň ďalší poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak povedal, že straty v radoch ukrajinskej armády dosahujú denne medzi 100 až 200 vojakmi.

Úrad ukrajinskej generálnej prokurátorky podľa agentúry Reuters uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zabili najmenej 287 detí a ďalších 492 ich bolo zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet