Na hlavný obsah

Z bytového domu v Námestove sa stala čierna stavba, ľudia sa doň teraz nemôžu sťahovať

Stavebník dostal vysokú pokutu, ktorú doteraz nezaplatil.

V Námestove postavili bytovku o dve podlažia vyššiu ako dovolili úrady. Mesto ju považuje za čiernu stavbu a vyrubilo vysokú pokutu. Štátny stavebný dohľad zastavil práce. Stavebníka to však neodradilo a v prácach pokračuje ďalej.

Majitelia sa do nových bytov v časti Záhradky v Námestove mali sťahovať. Musia si však počkať. Developer postavil bytovku načierno.

Mesto po vlaňajšej kontrole zastavilo stavebné práce. Spoločnosť Reality partner to nerešpektovala a pokračovala v nich. Aj počas návštevy RTVS dokončovali murári fasádu. Developera neodradila ani stotisícová pokuta, ktorú dostal od magistrátu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Radnica ju doteraz nemá na účte. Podľa združenia samospráv sa investori často spoliehajú na to, že čierne stavby im napriek pochybeniam dodatočne zlegalizujú a skolaudujú.

S konateľom developerskej spoločnosti sa RTVS snažila skontaktovať e-mailom aj telefonicky. Aj keď najskôr prisľúbil stretnutie, rozhovor pred kamerou nakoniec odmietol poskytnúť.

Čo sa bude diať teraz?

Vyjadrovať sa vraj nebude, lebo vo veci ešte prebiehajú súdne konania. Podobné problémy s čiernymi stavbami by mal riešiť stavebný zákon, ktorý po dlhých diskusiách dostal zelenú v parlamente.

„Počítame s novým zákonom, ktorý neumožní takúto budovu pripojiť na energie. Aj samotné zbúranie čiernej stavby môže byť odstrašujúce práve preto, aby sa investor nespoliehal na to, že poruší pravidlá a neskôr to bude legalizovať,“ uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Podľa nezávislého advokáta môžu majitelia bytov odstúpiť od zmluvy a od developera vymáhať peniaze späť. Druhá možnosť je, že spoločnosť sa bude snažiť stavbu zlegalizovať.

Advokát tvrdí, že mesto môže skolaudovať aj časť stavby. Magistrát vyzval stavebníka, aby predložil doklady na dodatočné stavebné povolenie. Ak tak neurobí, radnica dá bytovku odstrániť. Definitívne slovo však bude mať súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny