Na hlavný obsah

Američania zabili v Sýrii jedného z vodcov Islamského štátu

Cieľom útoku bol aj jeho zástupca.

Američania zabili v Sýrii jedného z vodcov Islamského štátu
Na ilustračnej snímke bezpilotný dron. Foto: Twitter/al-Džazíra

Spojené štáty zabili v Sýrii jedného z vodcov extrémistickej organizácie Islamský štát Máhira Akála. Útok vykonali pomocou dronu, oznámil Pentagón. Informujú o tom v utorok (12. 7.) agentúra AP a izraelský denník Jerusalem Post.

Agentúra AFP píše, že Akála zabili počas jazdy na motocykli. Pri útoku utrpel vážne zranenia aj jeden z jeho blízkych spolupracovníkov, povedal agentúre hovorca ústredného velenia Pentagónu Dave Eastburn.

Podľa americkej televízie NBC bol okrem Akála cieľom útoku aj jeho zástupca.

Organizácia Biele prilby ešte pred oznámením Pentagónu informovala, že jedna osoba zahynula a ďalšia utrpela zranenia pri útoku neidentifikovaného dronu na motocykel pri meste Džindíris v provincii Aleppo na severozápade Sýrie. Zrazená osoba údajne neskôr taktiež zomrela.

Pentagón podľa AP spresnil, že pri útoku nedošlo k úmrtiu civilistov.

O Akálovi nie je k dispozícii mnoho informácií. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uvádza, že ide o oblastného vodcu Islamského štátu pre Levant. Agentúra DPA píše, že v rámci IS zodpovedal za budovanie siete militantov mimo území Sýrie a Iraku.

K atentátu došlo iba deň pred plánovanou cestou amerického prezidenta Joea Bidena na Blízky východ, počas ktorej má navštíviť Izrael a Saudskú Arábiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet