Na hlavný obsah

Cyklisti si na Orave zmerali sily s vlakom. Kto prišiel do cieľa skôr?

Ak vlak nemešká, 56 kilometrov prejde za 110 minút.

Na Orave si viac ako dvadsať cyklistov zmeralo sily so železničnou dopravou. Spoločne vyštartovali na vyše 55-kilometrovú trať. Kto prišiel do cieľa skôr – cyklisti či vlak?

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S nápadom postaviť proti sebe človeka a stroj prišiel fanúšik cyklistiky a Oravy. Inšpiráciou bolo aj nie práve najrýchlejšie vlakové spojenie medzi Kraľovanmi a Trstenou.

„Ľudia nepretekali proti sebe, ale boli spolu a pretekali proti nejakej vyššej oceľovej železnej sile, ktorou bol vlak,“ hovorí Matúš Kvas, autor nápadu.

Jedno z najpomalších železničných spojení dávalo cyklistom šancu na úspech. Treba však priznať, že je to aj počtom zastávok. Medzi Kraľovanmi a Trstenou ich je 19. Ak vlak nemešká, 56 kilometrov prejde za 110 minút.

„Cieľom tohto podujatia bolo spopularizovať cestnú cyklistiku a zároveň oravský región. Poukázať nato, že máme tu peknú prírodu a je tu vlak, s ktorým sme pretekali,“ opísal Juraj Fačko, spoluorganizátor akcie.

Jazdci ocenili aj spoluprácu s políciou, ktorá im zabezpečila v premávke bezpečný dojazd do cieľa.

Trasu zvládli aj vďaka spolupráci a zhodli sa, že necelé dve hodiny šliapania stáli za ušetrené eurá, ktoré by platili za cestovný lístok.

Rozdiel v cieli bol pár minút. Akcia ukázala, že na bicykli sa dá na trase Kraľovany – Trstená nielen ušetriť na cestovnom, ale dokonca aj predbehnúť vlak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny