Na hlavný obsah

EÚ povolila vakcínu Imvanex ako liek proti opičím kiahňam

Jej použitie bolo doposiaľ schválené len proti pravým kiahňam.

EÚ povolila vakcínu Imvanex ako liek proti opičím kiahňam
Na ilustračnej snímke je vakcína Imvanex. Foto: TASR

Dánska biotechnologická spoločnosť Bavarian Nordic oznámila v pondelok, že Európska komisia (EK) povolila, aby jej vakcínu Imvanex predávali ako liečivo proti opičím kiahňam. Informovala o tom agentúra Reuters.

EK tak spravila na základe odporúčania Európskej agentúry pre lieky (EMA) z minulého týždňa.


„Dostupnosť schválenej vakcíny môže výrazným spôsobom zlepšiť pripravenosť krajín v boji proti novým ochoreniam,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Bavarian Nordic Paul Chaplin.

Povolenie na použitie vakcíny sa okrem členských krajín EÚ vzťahuje aj na Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, uvádza Bavarian Nordic.


Vakcína Imvanex je zatiaľ jediná očkovacia látka schválená na prevenciu opičích kiahní v Spojených štátoch a Kanade. Európska únia doposiaľ povoľovala jej použitie len proti pravým kiahňam. Bavarian Nordic však napriek tomu dodala túto vakcínu v posledných mesiacoch niekoľkým krajinám EÚ na tzv. off-label použitie. Liek sa tak používa proti inému ochoreniu ako schválili pôvodne.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila šírenie tohto ochorenia za stav globálnej zdravotnej núdze v sobotu (23. 7.) EK schválila použitie vakcíny iba dva dni po tom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet