Na hlavný obsah

Extrémne sucho trápi aj obyvateľov východného Slovenska

Agrorezort zrušil prebudovanie odvodňovacích kanálov.

Extrémne sucho trápi aj obyvateľov východného Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Extrémne sucho trápi predovšetkým východ Slovenska. Kým pred pol storočím riešili ako Východoslovenskú nížinu odvodniť, z roka na rok je väčším problémom vodu v krajine udržať. Pomôcť mali odvodňovacie kanály, ich prebudovanie však ministerstvo pôdohospodárstva začiatkom roka zrušilo.

Melóny už mali byť pripravené na predaj, no nerastú. Chýba im voda. Pestovateľ zo Strážskeho Patrik Magdoško hovorí, že ani závlahy nestíhajú. „Minulý rok išiel závlahový systém na melóny hodinu a pol, teraz ide 12 hodín denne a aj tak nestíhajú,“ vysvetlil Magdoško.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Viktória Mackova.

Nielen zelenine chýba vlaha. Skúsený poľnohospodár Vojtech Zelvai z Michalian upozorňuje, že problém je aj s obilninami. Ani chovatelia však nevedia, či bude dosť krmovín. Zelvai počíta s ich úbytkom na úrovni okolo 20 percent.

Na zachytenie vlahy priamo v krajine sa mali využívať hydromeliorizačné kanály. „Umelo vybudované kanály slúžia na odvádzanie vnútorných vôd. Tie sa odvádzajú viac-menej v čase topenia snehu alebo v čase zrážok. Menšie kanály máme vyschnuté, väčšie sú menej vodnaté,“ vysvetľuje riaditeľka Správy povodia Bodrogu Eva Kolesárová.

Ministerstvo zrušilo projekt

Neudržiavané kanály mali vyčistiť, zmeniť ich tvar, a tak v nich udržať vodu, ktorá by sa dala využiť pri závlahách. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) vlani avizoval, že sa tak stane čoskoro. „Časový horizont plánu je na najbližšieho 1,5 roka,“ povedal.

Až tretina z celkovej investície mala byť v Košickom kraji. Aj keď už mali práce finišovať, na kanáloch sa ani nepracuje. Ministerstvo pôdohospodárstva projekt zastavilo v januári po tom, ako mu vyčítali cenu prác.

„Čistiace práce odvodňovacích kanálov sa pozastavili. Dôvodom je prehodnotenie prístupu k spôsobu zabezpečenia údržby týchto odvodňovacích kanálov,“ vysvetlil hovorca rezortu Andrej Wallner.

Miesto prác napísali novú adaptívnu metodiku pri využití kanálov. A to, ako bojovať so suchom s využitím zanedbaných kanálov predstaví rezort pôdohospodárstva vláde na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál