Na hlavný obsah

Komárov je zatiaľ málo, môže za to sucho

Situácia sa však môže kedykoľvek zmeniť.

Bratislava a okolité obce na Záhorí takto pred rokom čelili kalamite komárov. Teraz je situácia opačná. Komárov je málo a to najmä pre sucho. Situácia sa však môže kedykoľvek zmeniť. Hlavné mesto tvrdí, že na komáre je dobre pripravené.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odborníci monitorujú stav komárov pomocou takzvaných CO2 pascí. Minulý rok v niektorých lokalitách zaznamenali v jednej pasci približne 20 000 komárov. Teraz ich je len okolo 50.

To, že je komárov málo spôsobilo sucho. Miesta kde sa liahnu sú bez vody.

„Pre nás je to práveže skôr také ticho pred búrkou. Práve takéto veľké sucho spôsobuje, že pôda, keď prídu prívalové dažde, nebude stíhať nasiaknuť návaly vody a vzniknú záplavy. Všetky tieto podmienky budú vhodné pre záplavové komáre,“ hovorí Viktória Čabanová, odborníčka na komáre z Biomedicínskeho centra SAV.

Podľa nej sa situácia môže kedykoľvek zmeniť. Závisí to od počasia, najmä od toho koľko prší. „Bohužiaľ, vyzerá to tak, že kvôli klimatickej zmene a našim zásahom do prostredia, budú nárazové problémy s komármi oveľa častejšie,“ dodáva.

Do boja proti komárom sa magistrát pustil už začiatkom marca. Na liahnisko komárov vysypali granuly biologickej látky BTI. Tie sa vo vode rozpustia a larvy zničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny