Na hlavný obsah

Lukašenko tvrdí, že Západ pripravuje útok na Rusko

Zaútočiť má podľa neho cez Bielorusko a Ukrajinu.

Lukašenko tvrdí, že Západ pripravuje útok na Rusko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok (12. 7.) vyhlásil, že Západ sa pripravuje zaútočiť na Rusko cez jeho krajinu. O údajnom komplote podľa vlastných slov hovoril v pondelok (11. 7.) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pripravujú sa strategické plány na útok proti Rusku,“ tvrdí Lukašenko s tým, že Západ sa bude snažiť zacieliť na Rusko „cez Ukrajinu a cez Bielorusko“. „História sa opakuje,“ povedal pred absolventmi vojenských škôl a dôstojníkmi.

Bielorusko, hlavný spojenec Kremľa, bolo miestom zhromažďovania časti ruských jednotiek pred inváziou na susednú Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

Predstavitelia západných krajín nikdy verejne nepovedali, že by plánovali útok na Rusko, píše AFP. Lukašenko však poukázal na rozširovanie NATO s vyhlásením, že Západ tlačí svet k „veľkej vojne“ a bieloruská armáda by sa mala pripraviť.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová sa v utorok vyjadrila podobne. Spojené štáty a ich spojencov opätovne obvinila z vyprovokovania ukrajinskej krízy a „nebezpečného balansovania na pokraji otvorenej vojenskej konfrontácie“ s Ruskom.

„Takáto kolízia by znamenala riziko nukleárnej eskalácie,“ citovala z jej vyhlásenia agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet