Na hlavný obsah

Maďarsko vyhlásilo stav energetickej núdze

Ide o reakciu na znížené dodávky plynu z Ruska.

Maďarsko vyhlásilo stav energetickej núdze
Ilustračná snímka plynovej stanice. Foto: TASR/AP

Maďarsko vyhlásilo stav energetickej núdze, ktorého súčasťou je zákaz vývozu zdrojov energie. Zrušilo tiež mnoho rokov platný cenový strop pri energiách pre domácnosti s nadpriemernou spotrebou a plánuje zvýšiť domácu ťažbu zemného plynu.

Súbor opatrení, ktoré začnú platiť od augusta, má krajinu pripraviť na nadchádzajúcu zimu. Podľa agentúry Reuters to uviedol šéf kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás.

Ťažba zemného plynu by sa podľa plánov maďarskej vlády mala zvýšiť zo súčasných 1,5 na dve miliardy kubických metrov ročne. Vláda navyše uložila ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi, aby zabezpečil dodatočné dodávky plynu zo zahraničia.

Zásobníky plynu sú teraz v Maďarsku naplnené na 44 %, čo predstavuje asi štvrtinu ročnej spotreby.

Na „najvyššiu možnú úroveň“ by sa mala zvýšiť aj domáca produkcia hnedého uhlia, ktoré zásobuje starnúcu elektráreň Mátra. Jej plánované uzavretie zrušia. Zákaz vývozu zdrojov energie sa týka aj palivového dreva.

Existujúcim jadrovým blokom v Maďarsku by podľa predstáv kabinetu Viktora Orbána mali predĺžiť životnosť. Na stredajšom (13. 7.) rokovaní skupiny krajín C5 (Maďarsko, Česko, Rakúsko, Slovensko a Slovinsko) minister Szijjártó tiež uviedol, že urýchlia stavbu novej elektrárne Paks II. Stavebné práce by sa podľa neho mohli začať už v budúcom roku, uviedla agentúra APA.

Vysoké ceny plynu a elektriny

Trhové ceny plynu a elektriny v Maďarsku vzrástli päť- až šesťnásobne a je „vysoká pravdepodobnosť“, že v Európe nebude dostatok plynu na zimné mesiace, uviedol podľa agentúry MTI Gulyás.

Dodal, že navrhnuté opatrenia majú takémuto scenáru zabrániť. Zrušenie cenového stropu pri elektrine a plyne sa podľa neho nedotkne troch štvrtín domácností.

„Plytvanie si už nikde nemôžeme dovoliť,“ citovala Gulyása agentúra Reuters. „Mali by sa zvážiť všetky alternatívy, ktoré motivujú k čo najšetrnejšiemu využívaniu energií v hospodárstve,“ dodal.

Koncom júna podpísal premiér Orbán dekrét, ktorý vládu v prípade núdze splnomocňuje na prevzatie dohľadu nad dôležitými energetickými podnikmi a prevádzkovateľom siete na prepravu plynu FGSZ.

V Európe panuje napätie okolo dodávok plynu z Ruska. Maďarsko podľa ratingovej agentúry Fitch spoločne s Českom a Slovenskom tvorí trojicu krajín, ktoré sú v rámci strednej a východnej Európy najviac ohrozené prípadným náhlym zastavením dodávok ruského plynu do EÚ v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika