Na hlavný obsah

Na Slovensku sa rozbieha ďalšia vlna epidémie koronavírusu, tvrdia odborníci

Bude však rýchlejšia a menej nebezpečná.

Na Slovensku sa rozbieha ďalšia vlna epidémie koronavírusu, tvrdia odborníci
Na snímke testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19. Foto: TASR/AP

Na Slovensku sa podľa odborníkov rozbieha ďalšia vlna epidémie koronavírusu. Vývoj nákazy covidom v iných štátoch naznačuje, že bude rýchla a menej nebezpečná, aj keď bude veľa pozitívne testovaných ľudí.

Oproti minulému letu prichádza táto vlna skôr a mala by aj skôr vyvrcholiť. Zlom by mohol nastať už v polovici letných prázdnin.

Aj na Slovensku, podobne ako už v mnohých iných krajinách, bojujeme s infekčnejšími variantami koronavírusu. Hrozba ťažkého priebehu ochorenia je podľa epidemiológa oproti začiatku pandémie nižšia.

„Teraz sme už v prostredí, kde máme v prvom rade vakcíny a súčasne mnoho ľudí už prekonalo covid. Mnohí nielen raz. Čiže v populácii máme výraznú časť imunity. Riziko hospitalizácie je zhruba desaťkrát nižšie,“ uviedol epidemiológ Martin Pavelka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pozitivita začala stúpať v júni a stále rastie. Počet pozitívne testovaných rastie z týždňa na týždeň o polovicu. O tom, čo možno očakávať, analytikom veľa napovedajú aj údaje zo Spojeného kráľovstva, v ktorom je vlna o dva až tri týždne popredu.

Zatiaľ čo v čase vrcholenia omikronovej vlny laboratóriá robili viac ako 30 000 PCR testov denne, v súčasnosti je to asi 2 000. Z nich vychádza pozitívna približne polovica.

Ak sa bude aktuálna vlna pandémie na Slovensku vyvíjať podobne ako v okolitých krajinách, začiatok jesene, a teda aj školského roka, by mohol byť z hľadiska covidu pokojnejší. Kartami ešte môže zamiešať návrat dovolenkárov z rizikových oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko