Na hlavný obsah

Obchody už môžu predávať aj potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti

Mnohé predajne ich však radšej venujú charitám.

Obchodné reťazce už môžu predávať aj potraviny, ktorým vypršal dátum minimálnej trvanlivosti. V predajniach ich však nevidno. Obchodné siete totiž dávajú prednosť charitám. Podľa odborníkov by sa mohol takýto predaj rozbehnúť postupne, najmä v regiónoch, kde je charít menej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Trvanlivé potraviny, ktorým skončila minimálna doba trvanlivosti musia umiestniť v samostatnom regáli. Nesmie pri nich chýbať upozornenie, že majú potenciálne nižšiu kvalitu, a že sa predávajú za akciovú cenu.

Predajne väčšie ako 400 metrov štvorcových však preferujú darovanie starších potravín najskôr charite.

„Predávať ich môžeme následne až v prípade, ak charitatívna organizácia do 48 hodín od ponuky neprejaví záujem o tieto potraviny alebo ich odmietne a takýto prípad zatiaľ u nás nenastal,“ vysvetľuje hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko Samuel Machajdík.

Nový zákon povoľujúci ich predaj platí iba pár dní. Niektoré siete však predaj týchto potravín neplánujú spustiť vôbec.

„Cítime spoločenskú zodpovednosť aj voči rodinám, ktoré sú na tom finančne nie tak dobre,“ dodáva hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová.

Malým predaniam v spustení predaja týchto potravín bránia najmä priestory.

„Každý obchodník sleduje nákupné správanie svojich zákazníkov. On si určí , čo je preňho ekonomicky výhodné a či jeho zákazníci majú o toto záujem,“ vysvetľuje analytička združenia INESS Monika Budzák.

Potraviny, ktorým vypršala minimálna trvanlivosť sú stále bezpečné. Rýchlokaziaci sa tovar ako mäso či mlieko s nálepkou „spotrebujte do“ sa dopredávať nesmie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko