Na hlavný obsah

Obilia bude menej, pre potreby Slovenska by však malo stačiť

Problémom je aj ukrajinské obilie.

Obilia bude menej, pre potreby Slovenska by však malo stačiť
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obilia by malo byť menej ako minulý rok. Môžu za to extrémne horúčavy a málo zrážok. Pre potreby Slovenska by to malo postačovať. Väčším problémom však bude zber cukrovej repy či kukurice.

Poľnohospodári majú problém aj s obilím z Ukrajiny, ktoré sa malo cez naše územie presúvať do Afriky.

„Pomaly sa blížime ku koncu zberu repky olejnej na Slovensku. Úroda je nižšia ako minulý rok, ale myslím si, že keď to zhodnotíme, tak sa dostaneme niekde na priemer piatich rokov. Čo sa týka hustosiatych obilnín, hlavne pšenice, myslím si, že keď to celé zozbierame a dostaneme do sýpok, tak bude to taký päťročný slabší priemer,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje opatrenia, ktoré chce na jeseň predložiť na rokovanie vlády.

”V minulosti sme postavili systémy na odvodnenie pôdy, aby sme zachovali úrodu, ktorú by mohla zničiť príliš veľká vlhkosť. Dnes práve tieto systémy, ktoré máme až na 450 000 hektároch, musíme adaptovať na to, aby zadržiavali vodu v krajine,“ povedal šéf rezortu Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Aj keď je tento rok väčšie sucho, ako napríklad pred piatimi rokmi, obilie to až tak nezasiahlo. Horšiu situáciu očakávajú neskôr.

“Čaká nás zber cukrovej repy, zrnovej kukurice, siláži a krmovín. Nebudeme mať dosť kŕmenia pre už tak zdecimovaný hovädzí dobytok a pre ostatné zvieratá na Slovensku,“ dodal Macho.

Problémom je v súčasnosti aj obilie z Ukrajiny. Slovensko malo byť len tranzitom do Afriky. Európska únia naň zrušila clo, a tak je aj o 30 eur lacnejšie ako to slovenské. Aj preto už končí v slovenských mlynoch, čo tiež nenahráva slovenským poľnohospodárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko