Na hlavný obsah

Plamene v Saskom Švajčiarsku sa aj naďalej šíria

S požiarmi bojuje aj Francúzsko.

Plamene v Saskom Švajčiarsku sa aj naďalej šíria
Lesný požiar. Foto: TASR/AP

Zhruba 400 hasičov vo štvrtok (28. 7.) bojovalo proti rozšíreniu lesného požiaru v Saskom Švajčiarsku. Požiar pri českých hraniciach horí na 250 hektároch a zatiaľ si nevyžiadal evakuáciu obyvateľov, uviedla agentúra DPA.

Nemeckým hasičom sa zároveň podarilo dostať pod kontrolu ďalší lesný požiar v Braniborsku, ktorý zničil 800 hektárov lesov a porastov.

„Hasiči bojujú až na pokraj vyčerpania,“ zdôraznil v Bad Schandau saský minister vnútra Armin Schuster. Minister, ktorý kvôli požiarom zrušil dovolenku a vydal sa do oblasti osobne zhodnotiť situáciu.

Zároveň uviedol, že o zahraničnú pomoc Nemecko požiada až po vyčerpaní vlastných kapacít.

Podľa agentúry DPA vo štvrtok v oblasti zasahovalo sedem vrtuľníkov a ďalšie dva stroje nasadia od soboty (30. 7.). Vrtuľníky zhodili zo vzduchu podľa polície na 300 000 litrov vody.

České a nemecké úrady sa tiež dohodli, že lietadlá a vrtuľníky budú môcť lietať až 20 kilometrov za štátnu hranicu. To nemeckým pilotom umožní čerpať vodu na českej strane Labe.

Dúfajú, že im pomôže počasie

Podľa Floriana Engelmanna z nemeckej meteorologickej služby DWD môžu hasiči v Saskom Švajčiarsku dúfať, že im v nasledujúcich dňoch vyjde v ústrety počasie. „Vietor slabne a do oblasti požiaru prichádza aj dážď,“ uviedol.

Zrážky očakávajú od piatka (29. 7.), ale až v sobotu majú prísť výdatné dažde, ktoré môžu skutočne zlepšiť situáciu. V noci na sobotu sa vietor otočí smerom na českú stranu, poznamenal Engelmann.

Saský minister životného prostredia Wolfram Günther, ktorý sa spoločne so Schusterom vydali do zasiahnutej oblasti, hovoril podľa webu Sachsische.de o historickej katastrofe.

„V živej pamäti nemáme podobnú situáciu,“ uviedol. Upozornil, že požiare trápi tiež severné Sasko, a v súvislosti s prírodnými katastrofami v spolkovej krajine spomenul dopady klimatických zmien.

Kvôli napätej situácii v Sasku sprísnilo hlavné mesto spolkovej krajiny Drážďany pravidlá pre vstup do lesov na svojom území. Nariadenie bude platné až do konca septembra a za porušenie zákazu hrozia pokuty 2 500 až 10 000 eur.

Podľa informácií stanice ZDP majú hasiči pod kontrolou požiar na juhu Braniborska, ktoré susedí so Saskom.

Policajný vrtuľník preskúmaval oblasť pomocou termokamery a vyhľadával menšie ohniská požiaru. Pri meste Falkenberg zasahovalo 300 hasičov a požiar zničil zhruba 800 hektárov.

Požiare naďalej vyčíňajú aj vo Francúzsku

Požiare trápia aj Francúzsko, najmä juh krajiny. V noci na dnes sa podarilo dostať pod kontrolu požiar v departemente Ardèche, píše server stanice BFM TV.

V Ardèche ľudia v stredu (27. 7.) ráno nahlásili osem menších ohnísk, do dnešného rána sa všetky tieto požiare podarilo zastaviť. Zasahovalo 650 hasičov. Na popol sa zmenilo 1 100 hektárov vegetácie.

Prokuratúra predpokladá, že ohne niekto úmyselne založil. Polícia už zadržala niekoľko osôb.

Podarilo sa zastaviť aj plamene blízko juhofrancúzskeho Montpellieru. Úrady pre nebezpečenstvo vzniku ďalších požiarov zakázali vstup do niekoľkých lesov. V ďalších platí len zákaz rozdeľovania ohňov a lesnej práce.

Polícia v súvislosti s lesnými požiarmi v departemente Hérault v stredu zadržala jedného dobrovoľného hasiča.

Ten sa následne priznal, že za posledné tri roky založil niekoľko požiarov pri obci Saint-Jean-de-la-Blaquière západne od Montpellieru, uviedla vo štvrtok miestna prokuratúra.

„Keď sa ho pýtali na motiváciu svojich činov, vyhlásil, že konal v snahe vyvolať zásahy hasičov a vymaniť sa z ťažkej rodinnej situácie. Tiež pre vzrušenia, ktoré mu zásahy prinášali, a adrenalínu,“ uviedol prokurátor Fabrice Bélargent.

Podľa neho hovoril aj o potrebe spoločenského uznania. Mužovi, ktorý bol lesníkom a členom obecného zastupiteľstva, teraz podľa agentúry AFP hrozí až 15 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet