Na hlavný obsah

Pri Johannesburgu sa strieľalo, zomrelo 14 ľudí

Na východe krajiny zomreli zase po streľbe štyria ľudia.

Pri Johannesburgu sa strieľalo, zomrelo 14 ľudí
Na snímke juhoafrické policajné vozidlo. Foto: ČTK/PA

Pri streľbe v bare v juhoafrickom Sowete pri Johannesburgu zahynulo v noci na nedeľu (10. 7.) 14 ľudí. Ďalší štyria zahynuli niekoľko hodín predtým pri streľbe v Pietermaritzburgu na východe krajiny. Aj tam sa strieľalo v hostinci. Nočné streľby tak majú celkovo 18 obetí.

S odvolaním sa na juhoafrickú políciu o tom informovala agentúra AFP. O motíve činov ani o útočníkoch zatiaľ nie sú bližšie informácie.

Políciu privolali na miesto krátko po polnoci. „Keď sme dorazili, bolo tam 12 mŕtvych,“ povedal poručík polície v provincii Gauteng Elias Mawela. Do nemocnice previezli 11 zranených, z ktorých dvaja neskôr zomreli.

Podľa juhoafrického serveru eNCA je stav troch zranených kritický. „Z prvého vyšetrovania vyplýva, že sa ľudia v bare bavili, keď útočníci vošli dnu a začali bez rozmyslu strieľať do prítomných,“ povedal Mawela.

Na mieste sú stále vyšetrovatelia, podľa ktorých sú obete vo veku medzi 19 až 35 rokmi.

Svedkovia vypovedali, že strelci boli maskovaní a prišli v minibuse, ktorý fungoval ako taxi. Podľa stanice BBC, s ktorou hovoril Mawela, išlo zrejme o „chladnokrvný útok na nevinných hostí podniku“.

V Pietermaritzburgu na miesto dorazili vo volkswagene dvaja útočníci v sobotu (9. 7.) večer a začali strieľať na hostí. Dvaja zomreli na mieste a dvaja neskôr v nemocnici.

O čom sa diskutuje po incidente

Incident obnovil debatu o prevádzkových hodinách barov a predaji alkoholu, ktorá sa vyhrotila po júnovej tragédii v meste East London.

V tamojšom klube v noci na 26. júna zomrelo 21 mladých ľudí, ktorí oslavovali koniec skúšobného obdobia. Príčina ich smrti stále nie je úplne jasná, špekuluje sa, že sa nadýchali toxických látok alebo sa otrávili jedlom či pitím.

Policajný veliteľ v Gautengu po nočnej streľbe v Sowete povedal, že by sa úrady mali zamerať na pracovný čas podnikov, kde sa predáva alkohol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet