Na hlavný obsah

Rastúce životné náklady môžu uvrhnúť do extrémnej chudoby ďalších vyše 70 miliónov ľudí

UNDP vyzval na prijatie cielených opatrení.

Rastúce životné náklady môžu uvrhnúť do extrémnej chudoby ďalších vyše 70 miliónov ľudí
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Celosvetový nárast životných nákladov vrhá ďalších 71 miliónov ľudí v najchudobnejších krajinách sveta do extrémnej chudoby. S odvolaním sa na vo štvrtok (7. 7.) zverejnenú správu Rozvojového programu OSN (UNDP) o tom informuje agentúra Reuters.

Analýza 159 krajín podľa Achima Steinera z UNDP dokazuje, že prudký nárast cien kľúčových komodít v tomto roku už zasiahol časti subsaharskej Afriky, Balkánu, Ázie a ďalších regiónov.

Rozvojový program OSN vyzval na prijatie cielených opatrení na zmiernenie vplyvov nárastu cien. Usiluje sa napríklad o priamu peňažnú pomoc najzraniteľnejším. Chce, aby bohaté štáty predĺžili a rozšírili iniciatívu s názvom DSSI (Debt Service Suspension Initiative) na odklad splácania dlhu. Tú zaviedli na pomoc chudobným krajinám počas pandémie covidu.

„Táto kríza životných nákladov závratnou rýchlosťou vrhá milióny ľudí do chudoby a dokonca do hladomoru,“ povedal Steiner. „Každým dňom tak rastie hrozba početnejších sociálnych nepokojov,“ dodal.

Inštitúcie ako OSN, Svetová banka a Medzinárodný menový fond udávajú niekoľko takzvaných hraníc chudoby.

Jedna z nich platí pre najchudobnejšie krajiny v prípade, že ľudia žijú za 1,90 dolára (1,87 eur) alebo menej na deň. Hranicu 3,20 dolára (3,14 eur) na deň stanovili pre krajiny s nižšími strednými príjmami. Hranicu 5,50 dolára (5,4 eur) na deň pre krajiny s vyššími strednými príjmami, píše Reuters.

„Predpokladáme, že súčasná kríza by mohla uvrhnúť do extrémnej chudoby ďalších viac ako 71 miliónov ľudí,“ uvádza sa v správe.

Cielená pomoc

S novým nárastom počtu ľudí žijúcich v extrémnej chudobe by sa ich celkový počet mohol celosvetovo prehupnúť cez 1,7 miliardy.

Dokument dodáva, že cielená peňažná pomoc zo strany vlád by bola „spravodlivejšia a nákladovo efektívnejšia“ ako plošné dotácie na položky, ako sú energie a potraviny. Z takejto pomoci majú väčší prospech bohatší obyvatelia.

„V dlhodobom horizonte zvyšujú nerovnosť, ďalej zhoršujú klimatickú krízu a nezmierňujú okamžitý dosah,“ uviedol riaditeľ oddelenia strategickej politiky UNDP George Gray Molina.

Posledné dva roky pandémie tiež ukázali, že krajiny s nedostatkom peňazí by potrebovali podporu svetového spoločenstva, aby mohli tieto programy financovať.

Podľa Moliny by tak mohli urobiť predĺžením iniciatívy DSSI pod vedením skupiny najväčších svetových ekonomík G20 o ďalšie dva roky a jej rozšírením na 85 krajín z terajších 73.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet