Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva sa zameria na dezinformácie o liekoch

Komunita lekárov a pacientov podľa neho čelí množstvu mylných informácií o liečbe.

Rezort zdravotníctva sa zameria na dezinformácie o liekoch
Ilustračná snímka - lieky. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva SR pripravilo projekt na zefektívnenie liekovej politiky prostredníctvom faktorov, ktoré vplývajú na ľudské rozhodovanie.

Rezort sa v rámci projektu zameria aj na dezinformácie v liekovej politike. Informovala o tom Monika Kállaiová z behaviorálneho a experimentálneho ekonomického tímu (beet). Ten je realizátorom projektu v rámci rezortu zdravotníctva.

Ako uviedla Kállaiová, komunita lekárov a pacientov čelí množstvu dezinformácií a mylných informácií. Tie udávajú ďalšie smerovanie liekovej politiky na Slovensku.

„Vedomé a nevedomé predsudky k daným spôsobom liečby a liekom ďalej ovplyvňujú ich vnímanie. To ale značne znižuje efektivitu a námahu ministerstva vynaloženú na riešenie liekovej politiky,“ hodnotí beet.

Preto sa behaviorálny tím rezortu chce zamerať na dezinformácie a usilovať sa o nápravu mienky.

„K veľkému náporu na riešenie daných problematík bude dochádzať najmä v tomto a budúcom roku. Ministerstvo zdravotníctva sa ešte stále spamätáva z množstva dezinformácií a správania občanov, ktorému čelilo po sprístupnení očkovania proti ochoreniu COVID-19,“ napísal realizátor.

Projekt sa sústredí aj na rozhodovanie lekárov pri predpisovaní liekov

Projekt s názvom Zvyšovanie efektivity liekovej politiky vďaka využívaniu behaviorálnych nástrojov sa okrem dezinformácií v liekovej politike sústredí aj na rozhodovanie lekárov pri predpisovaní liekov či nedodržiavanie liečby pacientmi.

„Pri tomto projekte sa snažíme nastaviť stratégiu pre znižovanie bariér a predsudkov občanov k určitým druhom liečiv s cieľom zlepšiť ich zdravie,“ definoval realizátor projektu prínos pre pacientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko