Na hlavný obsah

Rozsiahly požiar v Grécku ohrozuje nálezisko starovekej Olympie

Obyvateľov šiestich okolitých obcí vyzvali, aby urýchlene opustili svoje domovy.

Rozsiahly požiar v Grécku ohrozuje nálezisko starovekej Olympie
Vrtuľník hasí požiar neďaleko gréckeho mestečko Olympia. Foto: TASR

Rozsiahly požiar zasiahol v nedeľu (24. 7.) oblasť neďaleko archeologického náleziska starovekej Olympie na juhu Grécka. Obyvateľov šiestich dedín museli evakuovať.

Oheň vypukol v nedeľu popoludní neďaleko dvoch dedín nachádzajúcich sa južne od Olympie. Následne úrady vyzvali obyvateľov šiestich okolitých obcí, aby urýchlene opustili svoje domovy.


Hovorca hasičov povedal, že v oblasti zasahovalo 125 hasičov, 43 kusov hasičskej techniky, štyri lietadlá a štyri vrtuľníky. Úrady uviedli, že severozápadné vetry vytláčajú oheň na juhovýchod – preč od náleziska Olympie, dejiska prvých olympijských hier z roku 776 pred Kristom.


V Grécku v nedeľu zaznamenali najmenej šesť ďalších výraznejších požiarov, uviedla agentúra AP. Tri z nich horia už niekoľko dní. Hasičom sa darí dostať pod kontrolu požiar na ostrove Lesbos, pre ktorý museli úrady evakuovať viac ako 450 turistov a miestnych obyvateľov. Ďalšie dva požiare však ešte stále ohrozujú grécke prírodné rezervácie.

Vlna horúčav, ktorá sa v Grécku začala v sobotu, podľa predpovedí potrvá niekoľko dní. Teploty na niektorých miestach dosiahli až 41 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet