Na hlavný obsah

SaS vypovedala koaličnú zmluvu

V najbližších dňoch oznámi premiérovi svoje podmienky.

SaS vypovedala koaličnú zmluvu
Predseda SaS Richard Sulík po mimoriadnom zasadnutí Republikovej rady SaS. Foto: TASR

Najväčší problém súčasnej koalície je podľa SaS minister financií Igor Matovič (OĽANO). Ako v stredu (6. 7.) po mimoriadnej republikovej rade SaS povedal líder liberálov Richard Sulík šéfovi OĽANO sa svojimi nápadmi podarilo rozoštvať celú spoločnosť.

„Celé mesiace je v konflikte prakticky s každým, kto s ním bezpodmienečne nesúhlasí. Svojimi útokmi poštval proti sebe prakticky celú spoločnosť a svojimi nápadmi ničí krajinu. Fungovanie koalície je pokazené týmto jedným človekom, ktorý sa nedokáže ovládať,“ vymenoval Sulík.

Vyhlásil, že vzťahy v koalícii sa musia zmeniť, a ak toho nie je schopné OĽANO, tak to musí spraviť SaS. Liberáli sa preto rozhodli k strede (6. 7.) vypovedať koaličnú zmluvu. Od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) očakávajú návrh novej, ktorej súčasťou bude, že Matovič už nebude členom vlády.

SaS v najbližších dňoch písomne oznámi premiérovi podmienky svojej účasti v koalícii. Ak nepríde k dohode na novej koaličnej zmluve do 31. augusta, štyria ministri za SaS (ministri hospodárstva, školstva, zahraničných vecí a spravodlivosti) podajú demisiu.

Takto sa nedá ďalej vládnuť, vyhlásilo SaS

Pri najlepšej vôli sa takto nedá pokračovať. Verejné financie sú peniaze nás všetkých, a preto pre každého politika by mala byť štátna kasa posvätná. Nemienili sme sa pozerať, ako ju Smeráci rozkrádali a nemienime sa pozerať, ako si z nej Igor Matovič spravil pokladničku pre svoje nápady,“ vyhlásil Sulík.

Vrcholom podľa neho bolo prelomenie prezidentkinho veta k protiinflačnému balíčku za pomoci fašistov. Pripomenul, že tento balíček nie je krytý príjmami zo štátneho rozpočtu. „Byť súčasťou koalície, ktorá sa ulakomí na hlasy strán založených na nenávisti a neslobode, je pre nás neprijateľné,“ zdôraznil.

Šéf liberálov je presvedčený, že ak naďalej budú pokračovať „atómovky“ Matoviča a zneužívanie rodín, učiteľov a zdravotníkov ako rukojemníkov, príde k triumfálnemu návratu Roberta Fica (Smer-SD).

Reakcie:

Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina a parlamentu

SaS a OĽANO robia podľa neho všetko pre to, aby sa Robert Fico vrátil v ešte väčšej sile a na ešte dlhšiu dobu. Zdôraznil, že konflikt vyvolali tieto dve strany, tak ho musia aj urovnať. „Túto psychiatriu už treba ukončiť, buď tak alebo onak. Sme rodina nebude robiť prekážky a problémy v tom, keď sa dohodneme, že v nejakej forme budeme pokračovať ďalej. Rovnako, keď sa tieto dve strany dohodnú, že ideme k predčasným voľbám, nebudeme robiť problémy a zahlasujeme za predčasné voľby. Oni to začali, oni to musia ukončiť.“

Veronika Remišová, predsedníčka Za ľudí

„Považujem za nezodpovedné, že koalícia v najbližších týždňoch bude musieť riešiť vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SAS a osobný spor dvoch lídrov koaličných strán, namiesto riešenia skutočných problémov ľudí. Rozbitie vlády a nestabilita Slovensku nepomôže,“ píše na svojom facebookovom profile.

Robert Fico, predseda Smer-SD

Slovenská vláda kolabuje. Nie z tepla, ani pod vplyvom vonkajších faktorov. Kolabuje preto, lebo ju tvoria hlúpi ľudia, ktorí ani netušia, čo to je mať vládnu moc a ktorí v mene svojej ješitnosti ponechávajú celé Slovensko osamotené v tých najťažších časoch.“ Recept je podľa neho jednoduchý. Okamžitá zmena ústavy, ktorá povedie k možnosti skrátiť volebné obdobie rozhodnutím parlamentu a hneď na to prijatie takéhoto rozhodnutia. „Ak to vládna koalícia neurobí, prezidentka musí vyhlásiť referendum o takýchto zmenách 29. októbra,“ napísal na facebooku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko