Na hlavný obsah

Slovákom sa nechce dlho čakať u lekára, radšej si priplatia

Vyplýva to z prieskumu.

Slovákom sa nechce dlho čakať u lekára, radšej si priplatia
Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) v Ružinove. Foto: TASR

Slováci sú ochotní priplatiť si za kratšie čakanie u lekára. Ukázal to prieskum Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Legislatívne ukotvenie pripoistenia na Slovensku však chýba, predchádzať mu, podľa odborníkov, musí definícia nároku pacienta z verejného zdravotného poistenia.

Ministerstvo zdravotníctva prichádza s novým plánom a chce určiť maximálne čakacie doby na operácie.

Téme sa v Radiožurnále na Rádiu Slovensku venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Vyšší štandard v nemocnici stojí za priplatenie

Univerzitná nemocnica Bratislava má naplánovaných približne 4 000 operácií. Najviac pacientov čaká na výmenu kolenného alebo bedrového kĺbu, a to približne šesť až sedem mesiacov.

Prieskum Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ukázal, že viac ako tri štvrtiny opýtaných by sa dali pripoistiť v stomatológii. Sedemdesiat percent zasa v oblasti fyzioterapie. Vyše 60 percent respondentov by malo záujem o pripoistenie za vyšší štandard v nemocnici.

Šéfka úradu Renáta Bláhová tvrdí, že na zavedenie doplnkového zdravotného poistenia by zdravotné poisťovne museli fungovať podľa európskeho štandardu na hospodárenie poisťovní.

„Ak v ňom (európskom štandarde) chcú všetky tri naše súkromné poisťovne pripoisťovať, respektíve riešiť spoluúčasť pacienta na tom, aby sme efektívnejšie hospodárili s verejným zdravotným poistením, musia podľa tohto európskeho štandardu Solvency II fungovať, musia vytvárať rezervy, kapitál a mať likviditu,“ priblížila.

Maximálne možné čakacie doby

Analytik Iness Martin Vlachynský zdôraznil, že bez definície nároku pacienta nie je pripoistenie možné. V súčasnosti je podľa neho veľmi ťažké až nemožné poskytnúť v rámci nemocníc alebo ambulancií doplnkový produkt.

„Pokiaľ nie je jasne zadefinované, na čo má právo pacient z verejného zdravotného poistenia, tak sa ťažko k tomu doplní nejaký produkt,“ vysvetľuje.

Ministerstvo zdravotníctva chce po novom určiť maximálne možné čakacie doby na operácie. Na tie, ktoré nie sú akútne, by sa čakalo od siedmich do 365 dní.

Vyhláška pri 614 medicínskych službách určí, aká je pri nich maximálna čakacia lehota. „Na operáciu kolenného či bedrového kĺbu by pacienti nemali čakať dlhšie ako rok. A na operáciu sivého zákalu dlhšie ako 90 dní,“ avizovala hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Nemocnice majú v novom režime fungovať od januára 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko