Na hlavný obsah

Sociálny balíček pre rodiny čelí kritike

Môže viesť k zvýšeniu daňového zaťaženia.

Od piatka (1. 7.) majú rodičia nárok na vyššie prídavky na deti aj vyšší daňový bonus. Do platnosti vstúpil sociálny balíček. Prijatie miliardových výdavkov bez diskusie so sociálnymi partnermi kritizuje Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Zástupcovia firiem sa obávajú sa, že miliardové dávky si v budúcnosti vyžiadajú zvýšenie daňového zaťaženia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dialóg vlády so zamestnávateľmi neprebehol

„Rozdať sa dá hocikoľko peňazí, aj požičať sa dá, teoreticky, hocikoľko peňazí. Ale jedného dňa bude treba požičané peniaze vrátiť. Chýba nám už niekoľko rokov vecná debata o tom, čo sú rozumné výdavky štátu a čo udržateľné príjmy štátu,“ poznamenal viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Robert Spišák.

Prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský vysvetľuje, že ide o obrovské zdroje, ktoré vláda bude míňať nielen v tomto roku, ale aj v ďalších. Malo by to byť predmetom sociálneho dialógu. „S nami ako zamestnávateľmi vláda nerokovala,“ dodal.

Matovič daňový bonus obhajuje

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) trvá na tom, že zvýšenie daňového bonusu a prídavkov na deti verejné financie nezaťažuje. Časť chce financovať aj z peňazí, ktoré do rozpočtu prúdia vďaka vyššej inflácii.

Analytici Inštitútu finančnej politiky, podobne ako Rada pre rozpočtovú zodpovednosť konštatujú, že balíček nie je rozpočtovo krytý.

Prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala, že požiada Ústavný súd o preskúmanie zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ako znie oficiálny názov balíčka.

Aj preto, že sa presadil v skrátenom legislatívnom konaní, teda bez diskusie so sociálnymi partnermi. Malo by sa tak stať už v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika