Na hlavný obsah

Srílanskí demonštranti opustia obsadené vládne budovy

Naďalej požadujú demisiu prezidenta i predsedu vlády.

Srílanskí demonštranti opustia obsadené vládne budovy
Demonštranti na Srí Lanke vnikli do sídla prezidenta. Foto: SITA/AP

Srílanskí protivládni demonštranti vo štvrtok (14. júla) uviedli, že opustia vládne budovy, ktoré obsadili počas víkendu.

Zároveň však prisľúbili, že z dôvodu bezprecedentnej ekonomickej krízy sa budú naďalej snažiť zvrhnúť prezidenta republiky i predsedu vlády.

Informuje o tom agentúra AFP. „Pokojne sa s okamžitou platnosťou sťahujeme z prezidentského paláca, sekretariátu i úradu premiéra. Naše snahy však budú pokračovať,“ uviedla hovorkyňa demonštrantov.

K žiadnej demisii nedošlo

Srílanskí demonštranti obsadili počas víkendových protestov prezidentský palác, čo viedlo v stredu k úteku prezidenta Gótábaju Rádžapakšu na Maldivy.

Rádžapakša pritom sľúbil, že v stredu odstúpi z funkcie, napokon však nebolo vydané nijaké vyhlásenie, ktoré by naznačovalo, že tak urobil.

Rádžapakša vo štvrtok odletel z Maldív do Singapuru, odkiaľ mal pokračovať do Džiddy v Saudskej Arábii, uvádza AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa maldivskej vlády.

Keď sa verejnosť dozvedela, že Rádžapakša utiekol z krajiny, protesty opäť zosilneli a demonštranti obsadili aj budovu úradu premiéra Ranila Vikramasingheho, ktorého Rádžapakša vymenoval vo svojej neprítomnosti za dočasnú hlavu štátu.

Na snímke polícia používa vodné delá proti demonštrantom na Srí Lanke.
Na snímke polícia používa vodné delá proti demonštrantom na Srí Lanke.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Nárast potyčiek s políciou

Vikramasinghe po obsadení svojho úradu demonštrantmi vyhlásil zákaz vychádzania i výnimočný stav. Aj napriek tomu však v noci na štvrtok došlo pred budovou parlamentu k potýčkam medzi políciou a demonštrantmi.

Hlavná nemocnica v metropole Kolomobo prijala 85 ľudí, ktorí počas stredajších protestov utrpeli zranenia. Jedna osoba dokonca zomrela pre problémy s dýchaním, ktoré vyvolal slzotvorný plyn.

Ten na demonštrantov v stredu použili bezpečnostné zložky pred budovou úradu premiéra. Bezprecedentné protesty na Srí Lanke vyvolala ekonomická kríza. Ide o najhoršiu ekonomickú krízu, ktorej tento ostrovný štát čelí od získania nezávislosti v roku 1948.

V apríli prestala Srí Lanka splácať svoj zahraničný dlh vo výške 51 miliárd dolárov a začala rokovať o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Mnohé krajiny preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet