Na hlavný obsah

Srílanský prezident ohlásil demisiu, USA vyzvali na riešenie ekonomickej krízy

Chcú, aby nová vláda v krajine rýchlo reagovala.

Srílanský prezident ohlásil demisiu, USA vyzvali na riešenie ekonomickej krízy
Demonštranti na Srí Lanke vnikli do sídla prezidenta. Foto: SITA/AP

Spojené štáty v nedeľu (10. 7.) vyzvali srílanských lídrov, aby konali rýchlo a hľadali dlhodobé riešenie na ekonomickú krízu v krajine. Uviedol to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Thajska po tom, ako srílanský prezident Gotábaja Rádžapakše ohlásil demisiu. Podať by ju mal v stredu (13. 7.) Informovala agentúra AFP.

„USA vyzývajú srílanský parlament, aby pristúpil k tejto kritickej situácii so záväzkom k zlepšeniu národa – nie akejkoľvek politickej strany,“ povedal Blinken.

„Vyzývame túto vládu alebo akúkoľvek novú, ústavne vybranú vládu, aby rýchlo pracovala na identifikácii a implementácii riešení, ktoré dosiahnu dlhodobú ekonomickú stabilitu,“ pokračoval. Podľa neho je potrebné vyriešiť nespokojnosť miestneho obyvateľstva so zhoršujúcimi sa ekonomickými podmienkami vrátane nedostatku potravín, paliva a energií.

Washington upozornil miestnu vládu, aby sa zdržala útokov na protestujúcich alebo novinárov. Zároveň však kritizoval násilnosti  demonštrantov, ktorí v sobotu (9. 7.) ráno vtrhli do prezidentovej oficiálnej rezidencie v hlavnom meste Kolombo a prinútili ho k úteku.

„Obyvatelia Srí Lanky majú právo pokojne vyjadriť svoj nesúhlas. Vyzývame na vyšetrovanie, zatknutie a stíhanie každého, kto je zapojený do akýchkoľvek násilných incidentov súvisiacich s protestmi,“ uviedol vo vyhlásení americký rezort diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet