Na hlavný obsah

V kauze Kuciak vypovedal znalec, ktorý skúmal komunikáciu v aplikácii Threema

Pojednávanie odročili na 19. septembra.

V kauze Kuciak vypovedal znalec, ktorý skúmal komunikáciu v aplikácii Threema
Obvinený Marian Kočner (vľavo) a jeho advokát Marek Para. Foto: TASR

V deň nájomnej vraždy novinára Jána Kuciaka komunikoval Marian Kočner s Alenou Zsuzsovou v šifrách. V stredu (13. 7.) o tom vypovedal jeden z členov znaleckého tímu, ktorí skúmali komunikáciu z aplikácie Threema. Obaja si písali okrem iného o svrabe, vypadnutých zuboch alebo roztopení snehu.

Podľa obžaloby aj tento dôkaz Kočnera usvedčuje, že si tento zločin objednal. Odsúdený podnikateľ vinu popiera a snažil sa znalca spochybniť. „Aký vidíte zmysel šifrovania v šifrovanej komunikácii?“ pýtal sa na súde Kočner.

Novinára a jeho snúbenicu zastrelil nájomný vrah 21. februára 2018. Podľa obžaloby má aj spomínaná komunikácia dokazovať, že obaja si písali o vražde.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Správy medzi Kočnerom a Zsuzsovou obsahovali šifry aj heslá. Sedemčlenný tím analyzoval 83 000 správ z aplikácie Threema. „Niektoré slová, slovné spojenia alebo výrazy sa veľmi významne vyskytujú práve v čase okolo dátumu vraždy. Predovšetkým to boli zuby, rôzne zmienky o zuboch, o vypadnutí zubu,“ uviedol jeden zo znalcov.

Kočner tvrdí, že si so Zsuzsovou písali aj o zbieraní podpisov pre politickú stranu, ktorú chcel založiť. Bráni sa, že ani slová o kožných chorobách neboli šifrou, že skutočne má zdravotné problémy.

Súdny proces nájomnej vraždy mladého páru aj plánovanej likvidácie prokurátorov má pauzu do 19. septembra. Prokurátor avizoval, že navrhne dvoch nových svedkov, ktorí doteraz v procese nevypovedali. Ich mená si zatiaľ nechal pre seba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko